fbpx

Весна вже в горах: на Прикарпатті розпустилися перші крокуси. ФОТО

Суспільство 11:56, 21.02, 2019

Перші квіти карпатського шафрану, або ж крокуси, зацвіли на Рожнятівщині.

Фото перших весняних крокусів з Осмолоди Рожнятівського району поділився в мережі рятувальник Віктор Худяк. 

"Весна не за горами, а вже в горах)) перші крокуси", – потішився він. 

Крокус, або шафран карпатський, розцвітає одним з перших. Він починає рости вже під снігом, каже Тарас Фостяк, провідний спеціаліст гербарію ЛНУ, асистент кафедри ботаніки, який спеціалізується на дослідженні рослинності високогір’я Карпат.

"Крокус – це вид, який живе і цвіте короткий період часу, перед тим як активізуються інші види рослин і поки у нього ще немає конкуренції за світло. Щоб масово з’явилися квіти, треба, щоб сніг звільнив великі площі полонин. Але настає певний період, коли товщина снігу стає меншою 15 см і через неї сонце вже може нагрівати ґрунт. Цибульки крокусів, які є в землі, пробуджуються від цього тепла, і починається вегетація. Тому як тільки сніг розтане, вони починають розпускатися", – розповідає про карпатский ендемік науковець. 

Зараз не йдеться про масове цвітіння крокусів у Карпатах. Зафіксоване явище є винятковим. Оскільки крокуси в Карпатах мосово цвітуть у другій половині березня та на початку квітня. 

В кінці березня масово розцвітають крокуси у селі Колочава Міжгірського району на Закарпатті – на висоті 600 м. 

"Село Колочава розташоване між горами, там свій мікроклімат. Якщо погода дозволить крокусам розцвісти там, то на вершинах масове цвітіння буде на тижні два-три пізніше. І то, якщо знову не засніжить",  додають науковці.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: