fbpx

Двох франківських музикантів засудили на 180 років за перевезення нелегальних мігрантів

Суспільство 08:56, 22.07, 2018

У Греції двох франківців – фронтмена Familia Perkalaba Сергія Шваюка і Петра Литвинчука – ув'язнили на 180 років за звинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів.

Про це повідомляє УП з посиланням на "Слідство.Інфо".

Як писав КУРС, Сергій Шваюк поїхав на роботу – йому запропонували місце робітника, персоналу, на судні. Судно йшло з Туреччини до Греції. На одній із зупинок на нього зайшли люди. Як виявилося потім – було 60 нелегалів, їх мали доправити до берегів Італії. Чоловік нічого про це не знав. У нейтральних водах судно затримала грецька поліція.

Зазначається, що суд, який відбувся у п'ятницю, 20 липня, виніс їм вирок  по 180 років за ґратами кожному.

"Рідні ув’язнених Шваюка та Литвинчука запевняють, що чоловіки не мали наміру йти на злочин і в такій ситуації опинилися примусово. Матір Литвинчука розповіла, що вони поїхали в Туреччину на цілком законну роботу. Їм пропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті",  йдеться у статті.

1

                                  Петро Литвинчук та Сергій Шваюк

За словами матері Литвинчука, невдовзі, уже в Туреччині, працедавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів. Для цього невідомі озброєні люди навіть погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

"Коли їх затримала берегова охорона Греції, вони якийсь час не знали, у чому їх звинувачують. Тут і вони постраждали, оскільки їх змусили до керування цієї яхти",  підкреслила вона.

Перекладач Лідія Костів пояснила, що, за грецьким законодавством, чоловіки вчинили правопорушення одразу за кількома статтями  незаконний перетин кордонів країни ЄС, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти та відсутність рятувальних засобів. 

"При затриманні у Петра і Сергія не було документів на керування яхтою",  додала вона.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства.

Він також розповів, що, окрім Литвинчука і Шваюка, на яхті були ще 63 нелегальних мігранти.

"При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Першопочатково їм загрожувало 630 років за ґратами",  підкреслив він.

Міністерство закордонних справ України констатує, що станом на серпень минулого року 115 громадян України арештовані й засуджені в Греції за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів. 

"Із врахуванням украй негативного сприйняття грецьким суспільством явища масової незаконної міграції і його політизації грецькі суди практикують застосування максимальних санкцій, передбачених місцевим кримінальним законом", – повідомляє зовнішньополітичне відомство.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: