fbpx

У Калуші пропонують запровадити спеціальну програму для хворих на цукровий діабет

Здоров'я 21:47, 23.01, 2017

До депутатів звернувся голова благодійного фонду "Діабетик" Віктор Загородній, який пропонує розробити і затвердити програму допомоги хворим на цукровий діабет.

Про це сьогодні йшлося на засіданні депутатської комісії з гуманітарних питань, інформують "Вікна".

За словами головного лікаря Калуської міської поліклініки Михайла Гаврилишина, щороку у Калуші виділяють інсулінів на 3,5 млн гривень. Кошти з державного бюджету. Хворим на цукровий діабет видають також цукрознижуючі таблетки.

"Люди, які мають проблеми зі здоров’ям через цукровий діабет, часто лікуються в ендокринологічному відділі Калуської ЦРЛ, – акцентував Михайло Гаврилишин. – Крім того, є програма одноразових грошових допомог".

За словами головного лікаря міської поліклініки, зараз йдеться про те, що держава перекладе фінансування частини державних програм на місця. Тому у Калуші доведеться вишукувати кілька мільйонів гривень для цих програм.

"Я пропоную "винести" цукровий діабет в окрему програму. Тоді люди будуть розуміти, на що можуть розраховувати. 100 тисяч гривень, про які йдеться у листі, – це умовна сума, акцент не на грошах, а на тому, що потрібна окрема програма. Бо для дітей, хворих на цукровий діабет, є допомога. А коли дитина виростає, вона залишається наодинці зі своїми проблемами", – наполягав Віктор Загородній.

Нагадаємо, у Калуші діє програма допомоги дітям, хворим на цукровий діабет. Для таких дітей надають допомогу із міського бюджету у розмірі 5000 гривень на рік на одну дитину.

Нині у Калуші проживає 2500 людей, хворих на цукровий діабет. З них 420 – із першим типом цукрового діабету.

"От ви кажете, що тут зібралися бюрократи, – емоційно звернувся до Віктора Загороднього секретар міської ради Роман Боднарчук. – А ви знаєте, скільки у нас у Калуші онкохворих? І їм кошти потрібні негайно. Часто одному онкохворому не вистачає суми у 100 тис. гривень. Ви вимагаєте, щоб закласти кошти. А їх ні на що не вистачає, бо з кожного боку повно потреб і потребуючих. Ми приймемо програму, а як грошей під неї не буде?"

Депутати вирішили перенести розгляд питання на наступні засідання комісії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: