fbpx

У Калуші розпочинають вакцинацію підлітків і жінок проти раку шийки матки

Суспільство 13:24, 31.07, 2016

На закупівлю вакцини проти раку шийки матки "Церварікс" бельгійського виробництва Калуська міська рада виділила 40 тис. грн. Вакцинуватимуть переважно дівчаток, яким виповнилось 12 років, і старших.

Рак шийки матки серед онкологічних захворювань посідає друге місце після раку молочної залози. Жіноче населення Калуша, на жаль, теж страждає від цієї недуги. За інформацією завідувачки жіночої консультації Лідії Терещенко, у місті у 2014 році рак шийки матки було виявлено у 17 жінок, у 2015-му – у семи, проте за шість місяців цього року цю недугу вже діагностували у 8 жінок, до того ж у половини у занедбаному стані. Декотрі із пацієнток не оглядалися в гінеколога по 10 і більше років. З огляду на таку непросту ситуацію за рекомендацією медиків міська рада внесла зміни до цільової програми медикаментозного забезпечення і передбачила 40 тис. грн на закупівлю вакцини проти вірусу, який сприяє виникненню цієї недуги, інформує Калуш ФМ.

Минулого тижня у Калуській ЦРЛ з цього приводу відбулася зустріч із сімейними лікарями та педіатрами медичних установ Калущини. Завідувачка жіночої консультації Лідія Терещенко розповіла медикам про переваги вакцинування жіночого населення проти раку шийки матки, а також показання й протипоказання для цього щеплення.

Вона, зокрема, відзначила, що щеплення проти раку шийки матки або по-медичному проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) роблять у 80 країнах світу. Воно є плановим і проводиться в три етапи: перша вакцинація, через місяць друга і через 6 місяців третя.

У Калуші щеплення робитимуть лише охочим і спершу зупиняться на двох етапах. За словами Лідії Григорівни, виділених коштів вистачить на закупівлю 71 дози, тобто на 35 осіб, але у разі потреби фінансування збільшать. Наразі у місті 8 осіб вже провакцинувалися проти ВПЛ 16 і 18 типів, купивши вакцину за власний кошт. З 1 серпня “Церварікс” буде у жіночій консультації, де і робитиметься щеплення, тож охочі можуть звертатися у цей заклад. Додаткову інформацію з цього приводу можна отримати безпосередньо у завідувачки жіночої консультації за тел. 6-07-52.

При цьому лікар вказала, що щеплення проти вірусу папіломи людини можна робити дівчаткам з 12-річного віку (зі згоди батьків) і старшим. Проте перевагу надаватимуть пацієнткам від 14 до 25 років. Відповідно дітям потрібна довідка від педіатра, чи нема епілепсії й алергічних реакцій на медикаменти, а старшим – огляд у гінеколога і рекомендація на вакцинацію.

За словами Лідії Терещенко, ця вакцина не може спровокувати зараження ВПЛ, оскільки не містить цілої ДНК, а складається з високоочищених неінфекційних вірусоподібних часток основного білка оболонки ВПЛ 16 і 18 типів і може застосовуватися одночасно з будь-якою іншою. Протипоказаннями до вакцинування є вагітність, дисплазія шийки матки, а також важкі патологічні, системні та інфекційні захворювання.

На переконання лікаря-гінеколога, впровадження вакцинування проти раку шийки матки – це правильний крок.

“Хоча відразу позитивного результату від щеплення ми і не побачимо, проте згодом це буде видно, адже жіноче населення, вакциноване проти ВПЛ 16 і 18 типів, буде захищене від цієї недуги”, – вважає Лідія Григорівна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: