fbpx

У Калуші виступили внуки та правнуки першого складу Гуцульського театру імені Гната Хоткевича

Культура 19:19, 20.04, 2015

У рамках фестивалю мистецтв “Театральна весна-2015” у Калуші з виставою Йосипа Козеновського "Верховинці" виступив народний гуцульський театр ім. Гната Хоткевича Будинку культури с. Красноїлля Верховинського району. Акторами цього легендарного театру є переважно внуки і правнуки першого і другого складів цього легендарного театру.

В центрі села Красноїлля зберігся невеликий дерев’яний будинок (споруджений в 1906 році), в якому працював Гнат Хоткевич, про що засвідчує меморіальна дошка з написом: "В цьому будинку в 1908-1912 рр. працював з першим Гуцульським театром відомий український письменник і громадський діяч Гнат Мартинович Хоткевич". Будинок був збудований на кошти громади села як народний дім з читальнею. Саме тут був створений перший Гуцульський театр, інформують Вікна.

Перша вистава п’єси польського письменника Йозефа Коженьовського "Верховинці", перекладена письменником на гуцульський діалект під назвою "Антін Ревізорчук", відбулася в будинку читальні села Красноїлля, друга – у селі Жаб’є в 1910 році. Відтоді драматичний гурток було названо Гуцульським театром. До слова: у цьому театрі у 1912 році грав Лесь Курбас.

До сучасного Гуцульського театру входять переважно внуки та правнуки колишніх акторів з першого і другого поколінь, які насамперед популяризують театральну спадщину Гната Хоткевича.

Саме легендарну виставу у виконанні Гуцульського театру імені Гната Хоткевича змогли побачити у палаці культури "Юність" калушани. На жаль, глядачів було небагато.

Наступна вистава у рамках “Театральної весни” відбудеться у неділю, 26 квітня, у палаці культури “Мінерал”. “Катерину” за творами Тараса Шевченка представить театр “Гердан” села Прутівка Снятинського району.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: