fbpx

У Калуші зареєстрували захворювання ботулізмом

Суспільство 20:23, 07.02, 2017

В цьому році в Калуському районі зареєстровано один випадок захворювання ботулізмом, який пов'язаний з вживанням печінкового паштету домашнього приготування.

Перебіг хвороби – середньої важкості. Про це повідомили у Калуському міськрайонному відділі ДУ "Івано-Франківський лабораторний центр".

 Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, який за силою дії на організм перевищує всі інші бактеріальні токсини і в тисячі разів сильніший за отруту гримучої змії.

Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

Зазвичай захворювання починається раптово і характеризується швидким розладом нервової системи. Наявні: загальна слабкість, головний біль, температура тіла дещо підвищена або залишається в нормі, розлади шлунково-кишкового тракту тривають не більше 12 годин, проноси можуть змінюватись закрепами. У хворого порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, першіння в горлі, відчуття наявності чужорідного тіла в глотці, утрудняється ковтання їжі. У типових випадках для ботулізму характерна тріада симптомів: розлади зору, порушення акту ковтання, розлади мови. Перебіг ботулізму може ускладнити приєднання пневмонії.

Всі продукти домашнього консервування необхідно зберігати в холодильнику або в іншому прохолодному місці, відбраковувати і знищувати бомбажні банки. Перед вживанням приготовлені в домашніх умовах грибні, м'ясні та овочеві консерви необхідно піддати повторній термічній обробці протягом 30 хвилин. 

Ні в якому разі не купляти на ринках консерви домашнього приготування, реалізація яких забороняється.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: