fbpx

У Карпатах зацвіла квітка кохання – червона рута. ВІДЕО

Стиль життя 07:34, 13.06, 2018

Рододендрони вкрили полонину Балцатул Закарпатської та Івано-Франківської областей.

Аби дістатися туди, потрібно рушати із села Луги далі на схід. Лісову дорогу там зараз продовжують прокладати. Там, де її ще немає, проїхати зможе далеко не кожен транспорт. Далі закінчується і така дорога, підніматися потрібно пішки, інформує Телекомпанія М-студіо.

Рододендрони – альпійські квіти, яким потрібні особливі умови. В українських Карпатах це висота від 1600 до 2 тисяч метрів над рівнем моря. Бачать червону руту поодинокі туристи і ті, хто проводить у горах більшість часу. Все літо на полонині Балцатул живуть троє пастухів.

Найменший із них, 13-річний Павло Юрик, пасе овець із дев’яти років. Господарі вівчарської хати Юрій та Галина Лазоряки навідуються туди раз на кілька днів, аби забрати зроблений сир. Рідкісні квіти вівчарів не цікавлять. Їхні головні клопоти – це як вберегти отару, в якій 180 голів, від негоди та хижаків. Вівці червонокнижним рослинам не загрожують: рододендрони для них неїстівні. Тому туристи, яким зараз вдасться дістатися полонини, можуть і помилуватися природою, і познайомитися з людьми, які живуть, як жили їхні предки століттями.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: