fbpx

У катедральному соборі молилися до новомучеників івано-франківських. ФОТО

Суспільство 12:10, 13.12, 2018

В День апостола Андрія Первозванного та до сьомої річниці заснування Івано-Франківської Митрополії УГКЦ в Івано-Франківську відбулася проща до катедрального собору Святого Воскресіння із почитанням мощей новомучеників Івано-Франківських.

У четвер, 13 грудня, в День апостола Андрія Первозванного та сьому річницю заснування Івано-Франківської Митрополії УГКЦ, у Франківську відбулася проща до Архікатедрального собору Святого Воскресіння Христового. До головної святині Прикарпаття з’їхалися сотні паломників.
 

Прощу присвятили блаженним новомученикам Івано-Франківським (Станіславівським) – Івану Слезюку, Симеону Лукачу та Григорію Хомишину. 

Мощі блаженного Григорія Хомишина й дотепер ще не віднайдені Церквою, але в архікатедральному соборі зберігаються мощі блаженних владик Івана Слезюка та Симеона Лукача.

Така проща проходить у Франківську вже втретє  традиційно в День святого апостола Андрія Первозванного, коли у 2011 році Блаженніший Святослав підвищив Івано-Франківську єпархію до рангу архієпархії.

Архієрейську літургію в катедральному соборі Святого Воскресіння очолив владика Володимир Війтишин.

"Проща до Архікатедрального собору – ще одна можливість подякувати Богові за нашу Церкву та просити благословення для нашої Батьківщини-України. Кожен в цей час може скористати з тих дарів, які Церква сьогодні пропонує, щоби в ще глибший спосіб зустріти ті Різдвяні свята, а разом з тим випросити багато ласк як для себе, так і для своїх ближніх", – зазначив митрополит. 

Під час прощі виставили мощі та ікони святих для прилюдного почитання.
 
Також під час сповіді та причастя можна було отримати повний відпуст гріхів. 
 
Довідково: Івано-Франківська церква вшановує трьох місцевих героїв віри, які виконували священичий обов'язок у час переслідування УГКЦ і вибрали шлях мучеництва. Це апостол Прикарпаття, блаженний священномученик Григорій Хомишин, Єпископ Станиславівський, який понад сорок років, з 1904-го по 1945-й, ревно трудився на духовній ниві краю, а також два його учні, священномученики Симеон Лукач та Іван Слезюк. 
Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: