fbpx
  • Головна
  • Новини
  • У кінотеатрах показуватимуть півсотні українських фільмів на рік: у Франківську розповіли про перспективи кінематографа

У кінотеатрах показуватимуть півсотні українських фільмів на рік: у Франківську розповіли про перспективи кінематографа

17:41, 15.09, 2017

В івано-франківському кінотеатрі "Люм'єр" стартував фестиваль українських фільмів "Обрій". На відкритті розповіли і про перспективи розвитку українського кінематографа.

Начальник управління держрегулювання реалізації кінопроектів Держкіно України Станіслав Притула зауважив, що протягом останніх п’яти років український кінематограф отримує матеріальну підтримку від держави, щораз більшу. Сьогодні відбір кінопроектів, які підлягають державному фінансуванню, здійснює незалежна експертна комісія, до якої не входять представники Держкіно чи Мінкульту, а режисери, дистриб’ютори, кінокритики, продюсери та інші кінопрофесіонали.

Якщо у 2017 році на виробництво кінофільмів передбачено 500 млн грн, то на 2018 заклали 2 млрд грн.

"Якщо перевести у доларовий еквівалент, то ми отримаємо бюджет одного не найдорожчого фільму американського зразка. А для України це безпрецедентно велика сума, яка буде розподілена між більш ніж 100 проектами різних жанрів", – коментує Станіслав Притула.

На сьогодні у програмі держфінансування кіно є понад 200 проектів. Частина з них отримає кошти вже цього року. У прокат до кінця 2017 року планується випустити ще 13 українських фільмів.

Станіслав додає, що ще рік-два тому на фестивалі кіно брали будь-які українські фільми будь-якої якості, а сьогодні ситуація змінюється – є можливість відбирати найкращі.

"Яскрава і насичена кіноосінь вказує, що ми чогось вже досягли. Ми сподіваємось, що наступні роки стануть ще більш яскравими, адже завдяки новому закону про державну підтримку кінематографа в Україні ми зможемо розширити сферу державної підтримки на телепродукт", – додає Станіслав Притула.

Держкіно ставить собі високу ціль – досягти квоти 30% українських фільмів у кінотеатрах. Так, якщо щороку кінотеатри показують по 210-250 фільмів, то частка українських становитиме 40-50 фільмів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: