fbpx

У Коломиї хлопців та дівчат з інтелектуальними порушеннями знайомлять у соцмережах

Суспільство 08:47, 13.12, 2017

Чи мають особливі люди право на любов? Чи можуть дівчата та хлопці з інтелектуальними порушеннями створювати сім'ї, народжувати дітей, виховувати їх або хоча б знайомитись одне з одним та спільно проводити час? Всеукраїнський моніторинг виявив, що особливі люди позбавлені права на любов на кількох рівнях. Сексуальні та репродуктивні права осіб з інвалідністю в Україні порушуються не лише на законодавчому рівні, а й в спеціалізованих закладах, та навіть у їхніх власних сім'ях.

Результати моніторингу, який здійснено в рамках проекту "Захист сексуальних та репродуктивних прав осіб з інтелектуальними порушеннями в Україні", обговорювали в Івано-Франківському прес-клубі реформ. Моніторинг охопив 40 комунальних закладів та громадських організацій, які займаються вихованням та реабілітацією людей з інтелектуальним порушеннями по всій Україні.

"Ми маємо бачити у людині людину незалежно від того, чи є у неї якісь вади, чи ні. Вади у здоров’ї людини не повинні бути причиною для порушення її прав", – каже Ірина Скорбун, фахівець з моніторингу проекту, представниця благодійного фонду "Здоров’я жінки та планування сім’ї", який виконує проект.  

Фахівець наголошує, що будь-яка форма інвалідності не може стати причиною для того, щоб особі заборонили створювати сім’ю і відтворювати себе. Право на шлюб, сім’ю, батьківство та материнство, послуги з планування сім’ї, збереження фертильності людям із інвалідністю гарантує Конвенція про права осіб з інвалідністю. До речі, у людей з інтелектуальними порушеннями дуже часто народжуються діти без вад.

Як розповіла Ірина Скорбун, на практиці у багатьох комунальних та інших закладах, де проживають, навчаються чи проходять реабілітацію особи з інтелектуальними порушеннями, діє розділення за статтю, тому повнолітні дівчата та хлопці часто не мають можливості ні познайомитись одне з одним, ані спілкуватись.

"У деяких закладах хлопчики взагалі не бачать жінок, окрім персоналу та мам і бабусь, які їх відвідують. Відповідно у закладах, де проживають лише дівчата, єдиним чоловіком, якого вони бачать, може бути сантехнік, а решта персоналу – жінки".

Надія Майорова, заступник виконавчого директора ВГО "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень", додає, що у спеціалізованих закладах бракує доступної інформації у спрощеному форматі для осіб з інвалідністю, їхніх батьків та персоналу. Тема сексуальних та репродуктивних прав залишається табуйованою. Дітям не розповідають про будову їхнього тіла, емоції та почуття, які вони можуть переживати, не розповідають, як поводитись із протилежною статтю, як створювати сім’ю тощо. Молоді перешкоджають підтримувати міжособистісні стосунки, перешкоджають укладенню шлюбів – це роблять не лише працівники спецзакладів, але й батьки, які не мають розуміння цієї теми та запевняють фахівців проекту, що "моїй дитині цього не потрібно".

"Відомі випадки переривання вагітності без згоди особи. Дівчатам роблять аборти, не пояснюючи наслідків. Крім того, проводиться статева стерилізація без згоди на це особи, адже згідно з законом, достатньо згоди опікуна, а самій людині можна навіть не пояснювати, що за маніпуляції з нею проводять і для чого", – каже Надія Майорова.

Останніми роками ситуація почала змінюватися на краще. Марія Козловська, представник Коломийського районного центру для дітей, сім’ї та молоді, зауважує:

"Найбільша проблема для хлопців та дівчат з інтелектуальними порушеннями – це спілкування. В нашому центрі ми працюємо із людьми, які живуть у віддалених селах і часто не мають доступної інформації на цю тему, не мають з ким спілкуватися. Три роки тому ми запровадили програму "Знайомство телефоном", а також відвідуємо вдома сім’ї, де є люди з інвалідністю. Дівчатам залишаємо контакти хлопців – телефони, контакти у соцмережах, хлопчикам – контакти дівчат, допомагаємо їм познайомитись".

Спочатку батьки боялися такої ініціативи працівників соцслужби, а потім, коли побачили, як діти радісно спілкуються між собою, почали дякувати, що їх познайомили між собою, каже Марія Козловська. Вона додає, що сім’ї, які створюють люди з інтелектуальними порушеннями, є дуже міцними, а випадки позбавлення дітей у таких родинах батьківських прав – справжня рідкість.

Змінити ситуацію в багатьох спеціалізованих закладах допоміг навчальний курс "Право на любов", розроблений в рамках вищезгаданого проекту. Цей курс – унікальний в Україні, запевняє Ірина Скорбун: "Всі матеріали подаються дуже простою і зрозумілою мовою, адже люди з інтелектуальними порушеннями важче засвоюють інформацію, їм важко зрозуміти абстрактні концепти". Усі малюнки у посібнику дуже прості, речення короткі, а в одному рядку – усього по кілька слів, як вимагають міжнародні стандарти. Навчання за цим курсом цього року розпочалося в 40 закладах, серед яких Коломийський благодійний фонд підтримки осіб із інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень "Крок у світ".  

"Наші вихованці пройшли курс "Право на любов" – і це дуже великий крок уперед! – ділиться Любов Масевич, керівник БФ "Крок у світ". – Ми ростимо наших дітей до 30-40 років. На початку курсу, коли тільки починали говорити на ці теми, багато хто соромився, адже говорили про це вперше в житті. Тепер нам наче дали світло – усі невимушено спілкуються на ці теми".

Пані Любов зауважує, що хлопці і дівчата з інтелектуальними порушеннями поводяться разом дуже спокійно – як і люди, які порушень не мають.

Проект "Захист сексуальних та репродуктивних прав осіб з інтелектуальними порушеннями в Україні" виконує БФ "Здоров’я жінки та планування сім’ї" у партнерстві з ГО "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень" за підтримки Програмної ініціативи "Громадське здоров’я" Міжнародного фонду Відродження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: