fbpx

У Коломиї невідомі повалили пам’ятні хрести на старому католицькому цвинтарі. ФОТО

Суспільство 19:42, 07.11, 2018

Поліція порушила кримінальне провадження за хуліганство, а коломийські комунальники вже відновлюють пам’ятні хрести. У польській громаді Коломиї кажуть, що міжконфесійних чи міжнаціональних конфліктів у місті немає.

Як розповів КУРСу начальник Коломийського відділу поліції Остап Білейчук, невідомі зловмисники на недіючому цвинтарі у ніч з 4 на 5 листопада повалили пам’ятні хрести польським воякам, загиблим у Першій світовій війні.

Правоохоронці виявили повалені хрести вдосвіта, про випадок повідомили польську громаду. Представники польських організацій подали заяву, і правоохоронці відкрили кримінальне провадження, триває досудове розслідування.

"Провадження наразі порушене за статтею "Хуліганство", ч. 1 ст. 296  ККУ, бо на наш запит у міськраду ми отримали інформацію, що ці хрести не є офіційно надмогильними пам'ятками чи пам’ятками історії, це свіжі хрести, встановлені протягом серпня-вересня цього року у пам'ять загиблих вояків. Наприкінці жовтня вони були освячені. Їх повитягували з землі і повалили. Версій може бути кілька: можливо, і провокація для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, може, і хуліганка. Єдине скажу, поки триває слідство, це робили якісь неадеквати і нелюди", – сказав Остап Білейчук у коментарі для КУРСу.

Сьогодні в Коломиї польська громада має дві громадських організації, які займаються серед іншого й збереженням спадщини: Культурологічне товариство імені Алама Міцкевича і Культурологічне товариство "Покуття". Заступник голови правління Культурологічного товариства імені Адама Міцкевича Володимир Гулай розповів КУРСу про історію цього католицького цвинтаря й стосунки місцевих поляків з міською владою і громадою.

За його словами, пам’ятні хрести на колишньому парафіяльному римо-католицькому цвинтарі встановили влітку цього року, а освятили два тижні тому. На цьому цвинтарі справді поховані солдати-поляки, які загинули в Першій світовій війні. Але називати цвинтар польським не можна: тут з кінця XVIII століття ховали коломиян римо-католицького віросповідання.

"Після поділу Польщі прийшла Австрія, тому там поховано і багато німців, і австрійців, і чехів – тобто тут поховані люди римо-католицького визнання. І там же ж були поховані вояки з Першої світової війни… Загиблих на тій війні українських січових стрільців, які були переважно греко-католиками, ховали на іншому цвинтарі. Під час Другої світової на цьому цвинтарі також ховали солдатів Червоної армії. Останні поховання тут були в 50-ті – на початку 60-х років минулого століття", – розповідає Володимир Гулай.

З того часу кладовище потроху занепадало, особливо – протягом останніх десятиліть.

"Я пам’ятаю стан цього цвинтаря ще в 70-х роках – то там все було ідеально: там пам’ятники мармурові… Це ж свого роду пантеон, міні-Личаків у Коломиї. Але за останні десятиліття цвинтар дуже знищено. В тому числі і ті хрести, які були на місці поховання цих солдатів. Там одна шоста чи одна сьома частина території кладовища – це якраз були військові поховання", – каже Володимир Гулай.

У 2001 році недіючий цвинтар, який був у віданні міста, на прохання римо-католицької громади міськрада передала їй у користування. Поховання там не відновили: це б порушило санітарні норми, бо довкола кладовища вже виросли житлові будинки.

"Люди його відновлювали, бо на той момент могили були дуже понищені, повідкривані гробівці… Зробили огорожу, відновили гробівці і офіційно відкрили. І він так собі стояв. А в минулому році міська рада повернула цвинтар у комунальну власність. І цього року там уже працювали комунальні організації: викошували траву, забрали самосіви і старі хворі дерева", – розповідає Гулай.

Стосунками з міською владою польські товариства в цілому задоволені: особливих вимог у них до мерії немає, а що просили – їм помагають.

"Стосунки у нас нормальні, що ми просили, то комунальники робили. Цього року багато зробили: порізали і вивезли повалені буревієм дерева і таке подібне. І вже вчора міська влада надала працівників, які вкопували повалені хрести", – каже Гулай.

Однак випадки нищення старих польських могил вже траплялися. Деякі гробівці вже відновлювали по кілька разів. "Люди кажуть, що вже руки опускаються…" – каже Гулай.

1

2

3

4

Він зазначає, що конфліктів між поляками і українцями у Коломиї немає. Втім, додає, що тепер "такі часи", що в історії з поваленими хрестами він не виключає і "політичний нюанс".

"З цими поваленими хрестами, може, і є якийсь політичний нюанс.  Але я б сказав швидше про інше, і це біда всієї держави: я просто не вірю, що дільничний інспектор не знає, хто з пацанви чи наркоманів і алкоголіків довколишніх міг таке зробити… Бо це ж, мабуть, молодь, бо кому прийде до голови в 40 років бігати по кладовищу і валити хрести? А якщо не знає, то той інспектор не на своєму місці. А якщо він не на своєму місці, то я як підприємець, моя родина даремно платимо податки…" – каже Володимир Гулай.  

Нагадаємо, раніше у Коломиї від невідомих вандалів потерпало єврейське кладовище: два роки тому там розтрощили десятки надгробків.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: