fbpx

У Коломиї схвалили проект реконструкції площі Героїв України. ФОТО

Суспільство 15:34, 23.10, 2017

20 вересня на громадських слуханнях в Коломиї схвалили проект реконструкції площі Героїв України, який запропонував архітектор Юрій Столяров.

Місце в самому серці Коломиї має досить втаємничену історію, адже тільки після розпаду СРСР стало відомо, що на ділянці, де зараз паркуються таксисти, знаходиться захоронення енкаведистів. А сам меморіал загибоим у ІІ Світовій війні містить ознаки комуністичного режиму і за законом має бути приведений у відповідність до вимог декомунізації, інформує прес-служба Коломийської міської ради.
 
Проект реконструкції на громадських слуханнях представив архітектор Юрій Столяров  єдиний, хто зголосився взяти участь у конкурсі проектів від Коломийської міської ради. Він запропонував присутнім до огляду проект і визначив головні принципи, за якими буде організований простір нової площі.
1
 
За задумом архітектора Юрія Столярова площа має стати місцем, яке буде зручне лдя часопроведення і цікавим для відвідування. Багато простору, лавочок, ліктарі у вигляді стовпів, кріз отвори яких просочується світло, для обрамлення  газони з трьох сторін, а по центру  чотири стіни, що утворють вузькі коридори із фотографіями і листами загиблих воїнів. Стіни мають бути вищі за середній зріст людини, а сам прохід достатньо вузький, все це для створення відчуття дискомфорту і легкої паніки, щоб присутні могли краще відчути переживання наших воїнів, небезпеку, серед якої вони перебували під час бойових дій. Усі виходи з коридору впиратимуться в інсталяцію: можливо, це буде хрестомеч, що постає із води, а може, щось інше  за бажанням коломиян.
 
2
 
В обговоренні проекту присутні вносили свої корективи. Міський голова Ігор Слюзар наголосив, що площу потрібно оживити, адже досі це місце пустинне і непривабливе.
 
Загалом же громада підтримала пропозицію Юрія Столярова і запропонувала наступній сесії міської ради закласти кошти на демонтажні та підготовчі роботи у цьому році. Конкурс проектів самого меморіалу (пам’ятник і пантеон) невдовзі оголосить відділ архітектури, і триватиме він до травня 2018 року.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: