fbpx

У Косові можуть припинити унікальне виробництво мальованих гуцульських пічних кахлів. ФОТО, ВІДЕО

Стиль життя 11:08, 08.11, 2017

В Косові закривається унікальне виробництво мальованих пічних кахлів, які використовували для створення чудових гуцульських печей та унікальних інтер'єрів.

Про це повідомив у соцмережі місцевий мешканець Богдан Павлюк. Він зазначає, що у Косові, центрі гуцульської кераміки, можна знайти та придбати найрізноманітніші вироби. Однак не кожне виробництво може зберегтися. 

"Майстри, які виготовляли кахлі протягом останніх десятиліть, змушені зупинити роботу в зв'язку з основною причиною – відсутністю попиту на гуцульські пічні кахлі. Впливає також і здорожчання енергоносіїв",  зазначає Богдан.

Читайте також: Косівську кераміку представили в Мистецькому Арсеналі на зустрічі з іноземними послами

Однак традиційний місцевий промисел ще можна врятувати:

"Єдине, що може врятувати фактично останню майстерню на Гуцульщині, де виготовлялись традиційні мальовані кахлі, – це нові замовлення. Інакше в майбутньому буде дуже тяжко відновити цей специфічний місцевий народний промисел",  додає чоловік.

Цей ролик створений Надією та Русланом Генкалюками з мальовничого Косова. Він розказує про косівських майстрів, історію та особливості косівської мальованої кераміки. Підготовлений фільм для представлення кераміки до світової нематеріальної спадщини "ЮНЕСКО".

Читайте такожКосівську мальовану кераміку пропонують включити до списку культурної спадщини людства ЮНЕСКО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: