fbpx

У Косові відкрили школу шляхетних українок

Суспільство 08:31, 18.12, 2016

У Косові відбулося відкриття школи шляхетних українок. У районній бібліотеці провели перше заняття щомісячної школи.

Завідувач бібліотеки Марія Копчук коротко розповіла про благородні наміри школи. До речі, її слухачами є учні віком 11–14 років, проте школа є відкритою для всіх охочих, пише "Гуцульський край".

Благословив подію отець-декан Роман Іванюлик. Отець Роман сказав, що він щасливий з того, що в аудиторії є діти, які хочуть здобути те, що не можуть отримати з Інтернету. Адже кожна дівчина має бути доброю людиною, дружиною, щирою українкою. Гостями свята були працівники бібліотеки, учасники клубу інтелігенції Косова, просвітяни і, звичайно, косівські союзянки, котрі є ініціаторами започаткування школи шляхетних українок.

Про завдання і мету діяльності школи вели мову голова районного осередку Національної спілки письменників України Аделя Григорук, колишній ректор Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Катерина Сусак, голова районної організації Союзу українок Анна Богдан, психолог Оксана Соколюк.

Слухачам школи розповіли, що у традиції українського народу з давніх часів велося, що жінки були грамотними. Освіта для жіноцтва була пріоритетом, оскільки розумна людина думає, аналізує, вона є вільною. Йшлося й про те, що жінка має бути доброю господинею – вміти варити, пекти, прати і прибирати. А ще – навчитися поєднувати в собі якості жінки і лідера. Про вироблення особистого «его» говорили чи не найбільше, зокрема про те, що дівчатка мають починати свій день з вранішньої молитви та про інші релігієзнавчі засади.

Школа організовується з просвітницькою метою і передбачає різні навчальні напрямки: виховання духовності і моралі; спілкування у родині і сім’ї; організація культурного відпочинку; пропаганда здорового способу життя; налагодження комунікацій у молодіжному й суспільному середовищі. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: