fbpx

У Котиківці люди потерпають від велетенського сміттєзвалища. ФОТО

Суспільство 17:11, 26.02, 2016

На Івано­-Франківщині в селі Котиківка Городенківського району люди вже тривалий час потерпають від незадовільної роботи місцевого полігону побутових відходів. Сміттєзвалище загальною площею 2,7 га, яке знаходиться в урочищі "Деренівка", розрослось далеко за свої межі.

Сільський голова Котиківки, член Української Галицької Партії Іван Вережак розповів, що на полігоні не працює жодна техніка. В результаті чого під’їхати до полігону сміттєвозам стало неможливо. І комунальні служби викидають сміття прямо на під’їзну дорогу, не надто переймаючись наслідками. А сміттєзвалище тим часом підбирається до центральної дороги села. Зараз їх розмежовує трохи більше 300 метрів простору.

"Таке враження, що смітником взагалі ніхто не займається. Адже, попри відсутність тут будь­-яких робіт із впорядкування полігону, ніхто не слідкує за тим, хто і що сюди вивозить. Полігон перетворився на несанкціоноване сміттєзвалище. А це несе пряму небезпеку життю і здоров’ю мешканців села, збереженню худоби та сільсько­господарських угідь", – переконаний Іван Вережак.

Нещодавно на сході села було прийняте рішення звернутись до міського голови, голів районної ради та районної адміністрації з вимогою повпливати на КП "Городенкажитлосервіс", яке відповідає за полігон. Люди у своєму зверненні вимагають навести порядок на підконтрольній підприємству території. Селяни сподіваються на вирішення питання до 1 березня 2016 року.

"Якщо ж крик селян про допомогу не буде почутий, люди залишають за собою право блокувати під’їзну дорогу до того часу, поки сміття не вивезуть саме на територію полігону", –­ зазначив Іван Вережак.

Молодий війт має чималий досвід у справах, пов’язаних з екологічною безпекою. Адже декілька років тому він створив та очолив громадську організацію "МК "ТУР", одним із основних напрямків діяльності якої є охорона довкілля. Багато активістів цієї організації згодом стали членами Української Галицької Партії, яка у своїй роботі теж багато уваги приділяє екології. Тож варто сподіватись, що досвід, наполегливість та активна позиція селян зможуть переконати місцеву владу вирішити нагальну проблему.

Тим часом у самому селі вже йде активна робота із впорядкування сміття. МК "ТУР "за підтримки Котиківської сільської ради та місцевих активістів розробила проект із роздільного збору сміття. Проект став переможцем конкурсу "Екологічна ініціатива", що проводила філія "Перспектив" ПрАТ "Зернопродукт МХП". В рамках проекту в чотирьох місцях села буде встановлено контейнери для роздільного збору сміття. Ведеться просвітницька робота серед людей.

"Програма має на меті зменшити кількість відходів на території села, тим самим зменшити завантаженість полігону, та показати на практиці, що в умовах сьогодення боротись із екологічною небезпекою цілком реально", ­– зауважує сільський голова Іван Вережак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: