fbpx

Померла дитина: у Києві та Львові хворіють на вірусний менінгіт, лікарі говорять про епідемію

Стиль життя 15:34, 03.11, 2017

У столиці спостерігається епідемічне неблагополуччя із захворюваністю на менінгококову інфекцію. 31 жовтня у Києві 3-річна дитина померла внаслідок менінгококової інфекції.

Про епідемічне неблагополуччя із захворюваністю на менінгококову інфекцію повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, інформує прес-служба Київської міської держадміністрації.

За словами Гінзбург, у цьому році зареєстровано вже 27 випадків проти 10 минулорічних. Серед дітей до 17 років – 18 випадків проти 10 у 2016 році.

Попри те, що менінгококова інфекція з блискавичним перебігом доволі рідкісна патологія, сьогодні вона є глобальною світовою проблемою та чи не найчастішою причиною смерті дітей від інфекційних хвороб.

"У вівторок (31 жовтня – ред.) було зареєстровано летальний випадок від менінгококцемії у дитячому садочку №450. Померла дівчинка у віці 3 років через пізнє звернення по меддопомогу", – повідомив Українській правді начальник Головного Управління Держпродспоживслужби у столиці Олег Рубан.

За словами Рубана, це вже третій випадок смертності у цьому році. 

Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом (як більшість гострих респіраторно-вірусних захворювань) і має різні форми: від такої, що не загрожує життю, до небезпечної менінгококцемії.

Найбільш вразливі до захворювання – діти (близько 80% випадків) та люди з ослабленим імунітетом.

Гінзбург зауважила, що через нечітко виражену специфічну симптоматику розпізнати початок цієї смертельної недуги непросто навіть досвідченим фахівцям.

"Підступність хвороби полягає у тому, що перші симптоми подібні до симптомів ГРВІ, а летальність може настати впродовж вже 24 годин після їхньої появи", – розповіла вона.

Директор Департаменту перелічила кілька основних ознак, які можуть свідчити про наявність менінгококової інфекції, а також потребують негайного огляду лікарем:

– підвищення температури, особливо вище 39°С,

– сонливість,

– млявість,

– останньою з’являється висипка, що має ознаки крововиливів. До її появи для постановки діагнозу орієнтуватися практично немає на що.

"Саме тому я наполегливо раджу дорослим не займатися самолікуванням, а батькам – при появі навіть "звичайних" симптомів ГРВІ не лікувати дітей самостійно, а викликати лікаря! І обов’язково прислухатися до лікарів: якщо вони вбачають за необхідне госпіталізацію, то в жодному разі не відмовлятися", – закликала Гінзбург.

Підвищений рівень захворюваності спостерігається також у Львові. Минулого тижня до лікарень міста з попереднім діагнозом менінгококова інфекція потрапили 5 людей. Двом із них діагноз підтвердили.

Головний епідеміолог області Марія Бойко пояснила КУРСу, що найчастіше спалахи менігококової інфекції фіксуються у березні та жовтні. 

"Переважна кількість випадків пов'язана із холодною порою року,  каже Марія Бойко.  Для медицини це типова ситуація, коли в сезон холодів активізується вірусна інфекція, а до неї приєднується бактеріальна. Але це не є епідемія".

На Івано-Франківщині на цей час немає підвищення захворюваності на менінгококову інфекцію. 

Менінгіт – це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку людини. Бактеріальна або вірусна інфекція, що потрапляє до спинномозкової рідини (ліквору), яка циркулює у порожнинах головного та спинного мозку та зазвичай викликає запальний процес.

Є кілька типів менінгіту, до яких належить бактеріальний менінгіт – один із найбільш небезпечних видів хвороби, що характеризується невідкладним станом та найвищим ризиком смерті.

Вірусний менінгіт досить небезпечний, однак в цілому протікає легше, ніж бактеріальний.

Як правило, якщо імунна система організму функціонує нормально, хворі на цей тип менінгіту не обов’язково потребують особливого лікування та швидко одужують.

Як правило, мікроорганізми, які є збудниками бактеріального менінгіту, передаються від однієї людини до іншої. Деякі бактерії розповсюджуються через їжу. Однак часто форма поширення бактерій залежить від їхнього типу.

Смерть від бактеріального менінгіту може настати протягом декількох годин.

Більшість людей виліковується від бактеріального менінгіту без наслідків. Проте досить часто виникають серйозні ускладнення, що призводять до певних розладів та навіть втрати дієздатності (пошкодження мозку, втрата слуху та нездатність до навчання).

Збудниками менінгіту є кілька видів бактерій, серед них:

  • Streptococcus pneumoniae (в клінічній практиці "пневмокок")
  • Group B streptococcus, GBS (стрептокок групи Б)
  • Neisseria meningitidis (менінгокок)
  • Haemophilus influenzae (гемофільна паличка, паличка інфлюенци, паличка Пфейффера)
  • Listeria monocytogenes (лістерії – збудники лістеріозу)

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: