fbpx

У лікарні на Прикарпатті знайшли двері від карцеру із написами жертв НКВС. ВІДЕО

Наша історія 18:09, 05.10, 2017

Нові докази злочинів радянського режиму – в смт. Єзупіль Тисменицького району у місцевій лікарні знайшли двері від карцеру із написами жертв НКВС.

Раніше на місці шпиталю була  розташована в'язниця. Втім, прізвища та тризуби, викарбувані арештованими на дверях, досі ніхто не помічав. У радянські часи їх намагалися ретельно замалювати білою фарбою, йдеться у сюжеті "Каналу 402".

За словами головного лікаря Єзупільської лікарні Михайла Запухляка, двері фарбували без зайвих думок, ніхто не задумувався, що там були викарбувані тризуби.

Приміщення лікарні приховує чимало моторошних таємниць. Кілька років тому на подвір'ї медзакладу історики ексгумували рештки 225 осіб. Є чимало свідчень, що у 40-х та 50-х роках це місце використовувалося для масових репресій. У підвальному приміщенні розташовувалась катівня. Туди звозили жінок і літніх людей і влаштовували допити про участь чоловіків у націоналістичному русі. Багато хто тортур не витримував, а тих, хто виживав, вивозили до Сибіру.

Історики сподіваються, що завдяки надписам, викарбуваним на дверях, вдасться встановити імена людей, яких тут ув'язнювали.

Двері, знайдені у лікарні, відреставрують та передадуть до франківського Музею визвольної боротьби, де вони стануть частиною експозиції.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: