fbpx

У лісах Прикарпаття зменшиться площа суцільних рубок, а обсяг лісозаготівлі впаде на 10%

Економіка 18:26, 26.05, 2017

Запроваджені урядом наприкінці минулого року нові Санітарні правила в лісах України позначаться на способі і обсягу лісозаготівлі в області.

Про це йшлося на лісовпорядкувальній нараді в обласному управлінні лісового і мисливського господарства (ОУЛМГ). Участь у нараді взяли представники держлісгоспів, ОДА, підприємці.

Вимоги Нових санітарних правил призведуть до зменшення суцільних санітарних рубок майже в 10 разів. Приблизно на 10% від минулорічного впаде обсяг лісозаготівлі.  

Як зазначив заступник голови ОУЛМГ Роман Олійник, у минулі роки обсяг суцільних санітарних рубок сягав 280-400 куб. м деревини на рік. З цього року суцільні санітарні рубки суттєво обмежили: до них можна вдаватися тільки у випадку, якщо в жодний інший спосіб не можна забрати пошкоджену шкідниками чи вітровалами деревину. Відтак від минулорічних об'ємів санрубок залишиться не більше 8-10%. Натомість зросте частка вибіркових рубок та рубок догляду, які ощадливіші і краще відповідають природі гірських лісів. 

Олійник також нагадав, що половина лісів області виключена з рубок головного користування, але сьогодні навіть заготівля неділової деревини може бути економічно вигідною: скажімо, у зв'язку з подорожчанням газу зріс попит і ціна на дрова, заготівля яких стала рентабельною і створює робочі місця.  

На Прикарпатті приблизно три сотні лісозаготівельних підприємств, зазначив Олійник, і важливо знайти баланс між потребами підприємців, громад – а це податки й зарплати – і вимогами охорони і збереження довкілля. 

"Ліси не вічні. Вони доходять до певної вікової межі і всихаються, гинуть від буревіїв. І тоді сотня років роботи природи виявляється намарною. Природа може існувати і без людини, але люди можуть допомогти і раціонально використати ресурси. Можна зберегти і ліси, і при цьому забезпечити робочі місця і надходження для громад", – вважає Роман Олійник.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: