fbpx

У мережі опублікували фото туристичних притулків у Карпатах, які не збереглися до наших днів

Наша історія 17:45, 01.11, 2016

Більшість із цих унікальних будинків, де могли перепочити й переночувати мандрівки, не пережили Другу світову війну.

Добірку фото притулків-"схроніск" опублікував відомий фотограф і колекціонер старих фотографій Роберт Ерік на своїй сторінці у facebook. 

Будівництво туристичних притулків у Карпатах розпочалося наприкінці 19-го століття силами Польського Товариства Татранського через його східно-карпатські відділення. Перший гірський притулок для туристів був закладений ще у 1878 році Чорногірським відділенням Товариства (м. Коломия) на полонині Ґаджина в Чорногорі. Власник землі Іван Попівчук погодився збудувати з власного матеріалу будинок, за що отримав винагороду. Будинок містив сіни, комору та три кімнати, дві з яких призначались для туристів.

В 1881 році Станіславським  відділенням були зведені ще 2 притулки – на Заросляку та на полонині Завоєля. Всього напередодні ІІ Світової війни із 78 притулків для туристів у Польщі 47 знаходились на теренах Східних Карпат. Створена мережа притулків дозволяла тисячам туристів пізнавати ці тоді ще дикі та безлюдні гори. 

Наприкінці 1933 року на схід від Вишківського перевалу налічувалось близько 34 об’єктів для ночівлі (притулків та туристичних прихистків), а на кінець 1938 року відділи ПТТ уже володіли 42 притулками, прихистками та туристичними базами, пише сайт Карпати.

Читайте також: Туристичний притулок в Заросляку в 1930-х мав електрику, телефон, душ і приймав 250 туристів. ФОТО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: