fbpx

У мережі з’явилися старі фото Вірменської церкви у Станиславові

Культура 21:06, 13.04, 2016

Старі фотографії Вірменської церкви у Станіславові опублікував у Фейсбуці користувач Роберт Ерік.

"Вірменська церква була збудована у 1742-1762 рр. Тоді у місті була численна вірменська громада, вірменські купці.Чув краєм вуха, що Потоцький теж виділив пару талярів на будівництво церкви", – написав Роберт Ерік.

Вірме́нська церква або Вірменський костел Непорочного Зачаття Найсвятішої Діви Марії  пам'ятка архітектури національного значення (вірменська архітектура) у місті Івано-Франківську.

Сьогодні це  Кафедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці Івано-Франківської Єпархії Української автокефальної православної церкви, який в народі називають "голубою церквою".

1

Храм розташований у самому середмісті Івано-Франківська біля площі Ринок на  вулиці Вірменській, 6.

З моменту заснування Станиславова вірменам належав цілий міський квартал, в якому вони протягом 16631664 років спорудили свою першу дерев'яну церкву.

Незабаром у храмі з'явилась і своя чудотворна ікона. Писар станиславівської вірменської ґміни Домінік замовив копію ченстоховської ікони Божої Матері в 70-річного іконописця Даниїла. Цей образ висів у нього вдома і він часто молився перед ним. Домінік дуже погано бачив, але з часом його зір повністю відновився. Писар приписав це чудодійній силі образу та передав його до храму.

Уже в церкві, 22 серпня 1742 року, Божа Матір "заплакала справжніми сльозами". Того ж дня в присутності великого зібрання людей почалось богослужіння, яке тривало 44 години. Після цього образ прославився багатьма чудесами. Люди виліковувалися від епілепсії, сліпоти, артриту та багатьох інших хвороб. На честь з'явлення чудотворного образу, за ініціативою вірменського братства, було прийнято рішення про зведення кам'яної будівлі величавого храму.

Сьогодні на щипці церкви знаходиться копія цієї ікони.

28 травня 1743 року власник міста  великий коронний гетьман Юзеф Потоцький урочисто заклав наріжний камінь майбутнього кам'яного вірменського костелу із різьбленим надписом: "Троєкратно Благословенній Найсвятішій Богородиці камінь, місто й душу разом під дівичі ступні". А 24 червня 1748 року видав грамоту стосовно церкви, підтведив її печаткою.

Проте грошей не вистачало і стіни почали зводити лише за п'ять років. З метою прискорення будівництва Юзеф Потоцький видав універсал, згідно з яким єврейська громада мала щороку сплачувати 1000 злотих на будову вірменської церкви, до повного її завершення. Тож 15 років євреї фінансували зведення головного храму своїх запеклих конкурентів у гендльових справах. Вірмени не дуже квапилися із завершенням будівельних робіт, освячення церкви відбулося 22 серпня 1763 року.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: