fbpx

У МІУК пояснили, чому застосували переговорні процедури до п’яти закупівель, вартість яких перевищує 50 тис. грн

Суспільство 16:53, 24.04, 2018

У КП "МІУК" відрегаували на публікацію КУРСу про публічні закупівлі, які проводить компанія.

Директор КП "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія" Мирон Джус пояснив, чому підприємство у 2017 році уклало кілька договорів на допорогові закупівлі без конкурсних процедур.

Зокрема, мова йде про п’ять договорів, які начебто проведені без процедури електронних закупівель, про які йдеться в статті "Чи проходять непрозорі закупівлі у "прозорому" КП, або Кому роздає гроші МІУК".

"Так, підприємством у 2016 році було укладено договори на виконання капітальних ремонтів готелю "Бандерштадт" за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Є. Коновальця, 264-А (благоустрою території та ремонту приміщень) з ТОВ "Карпатська будівельна компанія". Рішення сесії міської ради від 22.12.2016 р. № 359-9, яке зобов’язує комунальні підприємства міста до проведення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість предмета яких перевищує та дорівнює 50,0 тис. грн, набрало чинності 22 грудня 2016 року. Проте воно, за загальним принципом права, не поширюється до правовідносин, що виникли до моменту вступу рішення в дію.

Ще три договори, згадані в публікації як такі, що проведені без відповідних конкурсних процедур, насправді пройшли повний цикл електронних торгів. Що легко побачити на сайті системи РrоZоrrо.

Допорогові електронні закупівлі на роботи із благоустрою прибудинкової території за адресами вул. Незалежності, 152 та 152-А двічі оголошувались 26-27 жовтня 2017 року та 6 листопада 2017 року. Проте через відсутність учасників торги двічі не відбулися. Торги на ремонт покрівлі рулонними матеріалами за адресою вул. В. Стуса, 13, під’їзд 3 двічі оголошувались 22 вересня 2017 року та 3 жовтня 2017 року і також двічі не відбулися у зв’язку із відсутністю пропозицій учасників.

Відповідно до норм Закону України "Про публічні закупівлі" переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі, якщо замовником було двічі скасовано тендер через відсутність достатньої кількості учасників, при цьому предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації", – йдеться у листі Джуса на адресу КУРСу.

Зі свого боку, голова правління ГО "Центр "Антикорупційна платформа", яка здійснювала аналіз цих закупівель, Христина Зелінська пояснила, чому були допущені неточності.

"Антикорупційна платформа" ознайомилась із зверненням КП "МІУК" та детальніше проаналізувала звіти про укладених 5 допорогових договорів на капітальні роботи. У зв’язку з тим, що вибірка, яку ми застосували під час аналізу, не відобразила неуспішні або скасовані допорогові закупівлі, ми підтверджуємо, що нами було допущено помилковий висновок щодо дій комунального підприємства "МІУК".

Проте ми не змогли знайти кабінет комунального підриємства "МІУК" на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів Є-data та відповідно жодних звітів чи іншої фінансової інформації, яку зобов’язує оприлюднювати законодавство. Це суттєво ускладнює можливість перевірити виконання окремих договорів підприємства. Хоча відповідно до законодавства КП "МІУК" та інші комунальні підприємства зобов’язані бути зареєстрованими на веб-порталі Є-data та оприлюднювати інформацію про виконання дороговорів на суму, яка перевищує 1 млн грн, звіти про обсяг платежів у розрізі товарів, робіт та послуг, щоквартальне звітування про використання бюджетних коштів.

Зокрема, ще 29 липня 2016 року, за 2 дні перед повноцінним запуском ProZorro в Україні (1 серпня 2016 року), підприємство уклало попередні договори про те, що з підрядником ТОВ "Карпатська будівельна компанія" (підписант Шелист Юрій Петрович) через рік буде укладено основні договори на виконання капітальних ремонтів готелю "Бандерштадт" за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Є. Коновальця, 264а (благоустрою території та ремонту приміщень). Нас зацікавило, якими критеріями керувалось керівництво підприємства при виборі саме цього підрядника? Тому ми звернулися вже безпосередньо до директора комунального підприємства з проханням надати роз’яснення та оприлюднювати інформацію про використання публічних коштів на порталі Є-data", – зазначила Зелінська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: