fbpx

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкриють виставку ікон та хрестів з колекції Катедрального собору

Культура 17:16, 12.10, 2017

Музей мистецтв Прикарпаття презентує виставку мистецьких ікон і процесійних хрестів XVIII−XIX ст. з колекції архікатедрального і митрополичого Собору Воскресіння Христового Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

На виставці експонуватимуться твори сакрального малярства Галичини середини XVIII − кінця ХІХ ст. Виставка триватиме з 13 до 24 жовтня. 

"В осінній цикл святкувань літургійного року в традиції Східної Церкви на Україні входять два величні свята – це Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього та Покров Пресвятої Богородиці. Українські іконописці саме ці два свята відображали в багатоярусних українських іконостасах, де зустрічаємо симбіоз західноєвропейської ренесансово-маньєристичної і бароково-рокайлевої естетики з поєднанням східнохристиянської ортодоксійної теології.

На Прикарпатті митці у XVIІ−XIХ ст. по-особливому ставилися до сакрального малярства в цілому та церковних композицій зокрема. Довершеність і краса завжди вирізняли український церковний живопис з-поміж інших православних країн", – анонсує виставку її куратор, художник та богослов Віталій Козінчук. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: