fbpx

У Надвірній енергетики встановили нову платформу під лелече гніздо

Суспільство 11:06, 06.04, 2018

Третина лелечих сімей, які повертаються в Україну, гніздяться на опорах низьковольтних ліній електропередач. Щороку, поки лелеки відсутні, енергетики в рамках програми "Лелека" перебудовують такі домівки, щоб вберегти птахів від ураження струмом і підвищити надійність електропостачання для споживачів.

Надвірнянський район є одним із найактивніших районів області за кількістю переобладнаних лелечих осель. За сім років надвірнянські енергетики встановили 57 платформ під гнізда. Минулого тижня встановили ще одне, повідомлють у компанії.

Надвірнянський район є другим в області за кількістю встановлених платформ під лелечі гнізда.

"Природоохоронна програма зі збереження біорізноманіття "Лелека" стартувала в Прикарпаттяобленерго в 2011. За 7 років в області попередньо визначили та зробили безпечними 375 осель для білих лелек,  розповідає Дмитро Буняк, директор філії "Надвірнянський РЕМ". – Працівники нашої філії встановили уже 58 гнізд по всьому районі. Просілі аварійні гнізда виявляють, коли обстежують мережі. Щороку 6-8 з них ми замінюємо. Завдяки програмі ми маємо шанс вберегти лелек від травм, а наші мережі – від обривів та втрат".

Платформи важкі і масивні, поставити їх на опору, перебуваючи в люльці крана, проблематично. Монтаж гнізда триває близько 2 годин.

"Копітка робота, але потрібна. Кожного року ми виглядаємо птахів і дуже сподіваємось, що вони поселяться в безпечних домівках. Спочатку ми підготовлюємо робоче місце, убезпечуємо працівників від ураження струмом, від'єднуючи опору від мережі, – ділиться Іван Шпинта, майстер ВДЕМ-4 філії. – Працівники знімають з опори гніздо або залишки гнізда, якщо воно зруйнувалось, і на його місце надійно прикріплюють платформу. Одна така платформа з протиптаховим ковпаком чи птахозагороджувачем важить близько 60 кг. У платформу кладуть будівельний матеріал зі старого гнізда, щоб самець міг розбудувати його до прильоту самки. Кажуть, лелеки повертаються в відбудовані гнізда у 90% випадків. А у нас – стовідсотковий результат".

Завдяки встановленим енергетиками конструкціям лелеки, вилітаючи з гнізд, не травмуються від зіткнення з електролініями, не спричиняють замикань в електромережі, обриви на лініях та збої в електропостачанні. 

Перших лелек в Надвірній бачили 13 березня, але прилетіли ще далеко не всі. Поки решта лелек в дорозі, енергетики встигнуть зробити ще кілька лелечих осель безпечними.

Як писав КУРС, прикарпатцю, який 28 років будував лелечі гнізда, відремонтували дах будинку. А у березні прикарпатці рятували лелек, які потерпали від морозів і снігопаду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: