fbpx

У Надвірній "Тепле Різдво" об’єднає серця

Суспільство 10:21, 16.12, 2015

"Тепле Різдво" завітає у Надвірну, щоб об’єднати і зігріти серця. Засновники культурно-мистецького проекту вперше у прикарпатському містечку прикрасять ялинку іграшками, виготовленими виключно на гуцульський манер, також облаштують стилізоване ярмаркове містечко. А найголовніше, що кожен мешканець може долучитися до підготовки свята.

"Тепле Різдво" стартуватиме з відкриття новорічної ялинки, яке відбудеться 22 грудня на центральній площі Надвірної, майдані Шевченка, і триватимуть аж до середини січня.

"Ідея започаткувати проект "Тепле Різдво" у Надвірній виникла вже давно. Ми хочемо організувати різдвяний ярмарок на центральній площі міста, як це роблять у європейських столицях, привернути увагу туристів, які проїжджають Надвірною, прямуючи на гірськолижні курорти, до нашого міста,  розповідає ініціатор проекту Тетяна Пришляк. – На ярмарку будуть продавати концептуальну різдвяну продукцію, тут можна буде поласувати та придбати різноманітні смаколики і, звичайно ж, в різдвяному містечку щодня відбуватимуться мистецькі атракції, майстер-класи, конкурси, розваги. Таку ідею охоче підтримали депутати міської ради, мер і районна державна адміністрація".

Організаторам свята, щоб одягти головну ялинку Надвірної, знадобилося майже сотня новорічно-різдвяних іграшок. Їх власноруч виготовляли діти місцевої художньої школи, вчителі та волонтери, які підтримали проект. 

"Ідея оновлення нашої ялинки з’явилася торік, коли був створений вертеп з сіна, який встановили біля головного собору міста. Цього разу перенесемо його до ялинки і вже в комплексі з новими іграшками облаштуємо ярмаркове містечко", – каже координатор проекту Микола Зузанський. 

"Тепле Різдво" дивуватиме гостей та жителів міста унікальною шопкою, персонажі якої виготовлені із сіна. А під час ярмарку кожен охочий зможе взяти участь у майстер-класі та на згадку про свято зробити сувенір. Як працювати із сіном чи зробити гуцульську ялинкову прикрасу, покажуть майстрині з Надвірнянської художньої школи.

"Ми з дітьми вже робили на майстер-класах вироби з сіна. Плануємо показати іншим дітям, які прийдуть на ярмарок, що можна виготовити своїми руками з такого простого матеріалу,  розповідає директор художньої школи Жанна Бондаренко. – Це буде логічне продовження нашої ідеї, що будь-хто може зробити таку ж прикрасу, як і на головній ялинці, і взяти її з собою додому".

Майстриня переконана, що є безліч альтернатив "китайській" новорічній іграшці. 

"Концепція "Теплого Різдва" так само полягає в тому, щоб ми зробили гуцульську ялинку. Дітям така ідея надзвичайно сподобалось,  продовжує Бондаренко. –  Ми демонструємо, що китайський ширпотреб вже давно нам не потрібен, бо все можна робити своїми руками. Вибирали форму і кольори, які притаманні гуцульському килиму і гармоніювали з яворівською іграшкою".

Ініціатори проекту "Тепле Різдво" хочуть познайомити мешканців гірського містечка і туристів з унікальними новорічно-різдвяними прикрасами у гуцульському стилі. 

Як розповідають надвірнянські майстри, навіть святкову ялинку у Ватикані прикрашають яворівськими іграшками.

"Яворівська іграшка особлива тим, що вона проста формою, їй притаманні всі українські символи і кольори, які є в писанці, у вишивці,  залюбки пояснює вчитель художньої школи Наталія Пак. – Яворівські іграшки використовувалися перш за все як забавки для дітей. Це були коники, пташки, півники, янголи. Але український народ і практичний, іграшками також прикрашали ялинки та вікна".

Ще одна ідея "Теплого Різдва"  згуртувати довкола роботи і підготовки до новорічно-різдвяних свят мешканців міста та активістів. 

"Нам надзвичайно зараз бракує тепла і єдності. Ми живемо у нелегкий час, і я думаю, що якраз в кожній українській родині, коли близькі гуртуються навколо приготування до Різдва, коли вони разом щось роблять, тоді святкування стає особливим і величним,  переконана Тетяна Пришляк. – Ми так само хочемо і в надвірнянській родині згуртувати волонтерів, активістів, небайдужих мешканців. Ми кинули клич по соціальних мережах, і багато людей  дійсно приходили допомагати малювати іграшки і лагодити ярмаркові будиночки, дівчата та жінки добровільно зголошуються пекти пампухи та різдвяні пряники. До речі, саме пряник став символом фестивалю.Тому в чомусь ми вже якусь місію виконали, тобто згуртували молодих, небайдужих людей, виявили свої творчі здібності, таланти. А тепер повинні перетворити Різдво в рідному місті на щось таке смачне, тепле, цікаве та гостинне. Перетворити Надвірну на місце, де безумовно живе Різдво… А там, де Різдво, там казка і стаються дива…"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: