fbpx

У НАТО відреагували на можливе закріплення у Конституції України курсу на інтеграцію із Заходом

Суспільство 10:47, 08.09, 2018

У НАТО твердо підтримують право України вільно обирати свій євроатлантичний шлях без зовнішнього втручання.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив офіційний представник штаб-квартири НАТО, коментуючи внесення Президентом України пропозиції про зміни до Конституції щодо закріплення незворотності європейського і євроатлантичного курсу держави.
"Ми тверді у нашій підтримці права України вирішувати своє власне майбутнє і зовнішньополітичний курс, вільно, без зовнішнього втручання", – наголосили в Альянсі.

У НАТО також відзначили, що Україна відновила свої євроатлантичні прагнення, тож рішення Бухарестського саміту про те, що держава у майбутньому набуде членства, залишаються незмінними.

Зазначимо, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект Закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Проект закону визначено Президентом як невідкладний, і наразі в графі щодо стану його проходження зазначається, що документ “передано на розгляд керівництву”.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Окрім того, пропонується додати положення, що Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: