fbpx

У Нацбанку пояснили, чому дорожчає долар

Суспільство 12:18, 23.09, 2017

Знецінення гривні у вересні було зумовлено тимчасовими чинниками, повідомили у Національному банку України.

"На початку вересня бізнес отримав відшкодування ПДВ у гривні, що дало йому можливість зменшити продаж валюти. Разом із зменшенням пропозиції посилився і попит на валюту, у тому числі на виплату дивідендів. Крім того, наклався психологічний чинник – негативний досвід попередніх років, коли на валютному ринку спостерігалася сезонність", – прокоментував заступник голови НБУ Олег Чурій, пише gazeta.ua.

80% валюти надходить в Україну від гірничо-металургійних та аграрних компаній.

"До кінця осені очікуємо помірні коливання обмінного курсу гривні. Останніми тижнями знову стали поширюватися заяви, що гривня завжди стрімко девальвує восени. І ця осінь не буде винятком. Ми такі занепокоєння не поділяємо. Дійсно, у роботі валютного ринку в Україні завжди існувала певна сезонність. Але застосування плаваючого курсу, розвиток валютного ринку та проведення реформ в інших секторах економіки дозволяють цей вплив зменшити", – зазначив Чурій.

Традиційні осінні чинники відіграють вже значно меншу роль.

"Нафтогаз" має достатній обсяг валютних находжень і не тисне на валютний ринок великими разовими закупівлями. Міністерство фінансів відшкодовує бізнесу ПДВ більш-менш рівномірно, а не одноразовими виплатами великих сум наприкінці місяця. Крім того, осінь – це час надходжень валютної виручки від експорту нового врожаю", – додав заступник голови Нацбанку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: