fbpx

У Німеччині помер колишній наглядач нацистського концтабору з Коломийщини

Суспільство 18:08, 11.01, 2019

У п'ятницю, 11 січня, у будинку для літніх людей у німецькому місті Ален помер 95-річний Яків Палій, етнічний українець, який після захоплення Польщі Німеччиною працював охоронцем у концтаборі "Травники".

Як пише Zaxid.net з посиланням на BBC, Яків Палій народився у селі П'ядики Коломийського району, яке до початку Другої світової війни знаходилося на території Польщі. Палія завербували в Польщі в 1943 році, і деякий час він пропрацював таборі "Травники", за хорошу роботу був підвищений у званні і до самого кінця війни проходив службу в охоронному батальйоні СС.

У 1949 році Палій втік в США, приховавши своє нацистське минуле, а вже в 1957 році отримав американське громадянство. Про те, що українець працював у концтаборі, дізналися представники Центру Симона Візенталя.

У 2003 році Палія позбавили американського громадянства за рішенням суду. Однак після цього він майже 15 років продовжував жити в США і не був депортований, оскільки у Палія ніколи не було німецького громадянства, а сам він походить із тієї частини Польщі, що нині є Україною.

1

Нагадаємо, влітку 2018 року Палія було депортовано зі США. Німеччина погодилася прийняти Палія, незважаючи на відсутність німецького громадянства. Суд США визнав його винним у сприянні знущанням із в'язнів, але не визнав особисто відповідальним за вбивства. Хоча у заяві Білого дому щодо його депортації відзначалося, що він відігравав безперечну роль у вбивствах євреїв. Сам Палій свою вину заперечував і заявляв, що за нацистів працював на фермі і був столяром, а в армії ніколи не служив.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: