fbpx

У Новиці люди захоронили на цвинтарі рештки згорілого храму і вирішили будувати новий з цегли

Суспільство 13:22, 13.06, 2018

У селі Новиця, що на Калущині, вщент згоріла дерев’яна церква. Її рештки місцеві жителі захоронили на цвинтарі та вирішили будувати храм з цегли.

Як писав КУРС, пожежа сталася вночі 11 червняСигнал про пожежу до рятувальників надійшов о 2 годині 6 хвилин. Через 16 хвилин прибула перша пожежна машина. Вогонь швидко охоплював храм. Коли прибули пожежники, палала вже вся будівля церкви. Буквально за годину з найбільшої дерев'яної церкви в Західній Україні залишилося згарище.

Рішення прийняли без тривалих обговорень. Одноголосно заявили: усім миром будемо будувати церкву, передає kalushnews.city.

Свою підтримку громаді і священику о. Богданові Заставецькому на зборах громади висловили декан Калуського деканату УПЦ Київського патріархату Григорій Мороз, священики отець Василь Мотика, отець Микола Мороз.

Священики також ділилися власним досвідом, як економніше і швидше збудувати церкву. Наприклад, радили людям більшість робіт виконувати самостійно під керівництвом сільських майстрів, а не наймати сторонні високооплачувані бригади.

"Так, у нас, буде багато роботи, потрібні немалі кошти, але якщо ми будемо єдині, ми все зможемо", – переконаний о. Богдан.

"Будемо разом звертатися до всіх. Треба йти до церков. Ми підготуємо всі документи. Вірю, що через 2-3 роки у вас буде храм",  втішав людей декан о. Григорій Мороз.

Спасо-Преображенський храм у Новиці був унікальним за своїми розмірами  це був найбільший дерев'яний храм Західної України. В масштабах України він поступався лише Троїцькому собору міста Новомосковськ. Церкву збудували місцеві будівничі у 1894-1963 роках  роботи велися вручну. Освятили храм у 1938 році. Цього року у серпні храм мав святкувати свій 80-літній ювілей.

Нагадаємо, що навколо цього храму понад півроку вирують пристрасті. 34-річного отця Любомира парафіяни підозрюють у крадіжці церковного майна. За один день родина сільського священика купила дві квартири в Івано-Франківську, витративши понад вісімсот тисяч гривень. А трохи раніше – автівку більш як за півмільйона. На час досудового розслідування його усунули від богослужінь. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: