fbpx

В обласній психлікарні на Рогатинщині нема коштів на харчування і підгузки для пацієнтів

Здоров'я 17:59, 05.03, 2018

Крихітні палати, старі матраци, брудна білизна: у таких умовах змушені перебувати пацієнти однієї з психіатричних клінік на Прикарпатті.

Івано-Франківська обласна психлікарня в селі Підмихайлівці Рогатинського району – це сім лікувальних корпусів і майже двісті пацієнтів. У двоповерховому будинку розташоване жіноче відділення. Тут зношені та порвані матраци, брудна постільна білизна – і так у всіх палатах. Не в ліпшому стані й ліжка, на яких сплять пацієнти, йдеться в сюжеті "Подробиць" на Інтері.

Лікарі виправдовуються – врятувати ситуацію могли би підгузки, але грошей на це в лікарні немає. Бракує коштів і на нову білизну. Востаннє її закуповували три роки тому. На тридцять п'ять хворих – один душ.

"Ми виходимо з того, що ми маємо, і стараємось зробити все так, щоб було добре з тих умов і що ми тут маємо", – розповідає Галина Фіголь, сестра-господарка жіночого відділення Івано-Франківської обласної психіатричної лікарні № 2. 

У лікарні чотириразове харчування – на одну людину в день передбачено п'ятнадцять гривень. Сніданок – сто п'ятдесят грамів каші, шматочок хліба та чай.

"Так ми мусимо якось виходити з того, бо якщо ми в один день дамо їм на дві тисячі калорій, то на другий день хворий буде голодний", – говорить Галина Янкевич, медсестра з дієтичного харчування Івано-Франківської обласної психіатричної лікарні №2.

Лікувати хворих теж нічим. З медикаментів – лише найнеобхідніше. Обладнання застаріле. До прикладу, рентген-апарату вже майже півстоліття, хоч за нормами експлуатувати його можна не більше десяти років.

З обласного бюджету на лікарню виділили трохи більше 20 мільйонів гривень. Третина – це зарплата працівників. На харчування пацієнтів – лише 900 тисяч, не вистачає ще мільйона. Керівництво клініки запевняє – викручуються за рахунок підсобного господарства.

"Наразі до 15 гектарів землі. Ми засаджуємо власними силами працівників овочі", – розповідає Світлана Возняк, головний бухгалтер Івано-Франківської обласної психіатричної лікарні №2.

Усе, чого домоглися,  це збільшення фінансування з обласного бюджету на десять відсотків. Лікарям залишається сподіватися тільки на допомогу благодійників.

Нагадаємо, минулого року у закладі зафіксували температуру повітря 13 градусів тепла, а підопічні ходили у куртках та черевиках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: