fbpx

У Парижі горить Собор Паризької Богоматері. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 20:59, 15.04, 2019

У Парижі в понеділок ввечері загорівся Собор паризької Богоматері - однієї з найвідоміших історичних пам'яток французької столиці.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на французькі ЗМІ

За словами представника собору, про пожежу стало відомо близько 18:50 за місцевим часом.

Згідно з повідомленнями, вогонь спалахнув на горищі найбільш відвідуваної пам’ятки Парижа. 

Причина пожежі офіційно наразі не названа. Агентство AFP з посиланням на пожежників відзначає, що вона може бути пов’язана із ремонтними роботами в будівлі.
 

За даними BFM TV, собор евакуювали.  Пожежники встановили великий периметр безпеки довкола будівлі. Для боротьби з вогнем розгорнута спецтехніка.

 

Ірена Карпа вела трансляцію з місця пожежі.

Довідка

Собор Париизької Богомаатері (Нотр-Дам де Парі) кафедральний храм Паризької архідієцезії. Один з найпрекрасніших витворів готичного мистецтва. Стоїть на острові Сіте, на місці першої християнської церкви Парижа, базиліки Святого Стефана. Ця церква була побудована на місці галло-римського храму Юпітеру, що стояв тут за часів римської влади.

Будівництво собору почалось в 1163 році коли було закладено перший камінь і тривало 182 роки. Спочатку планувалось що стіни собору зможуть прийняти одночасно всіх мешканців міста Париж, тобто майже десять тисяч людей. Однак вже навіть за перші сто років будівництва кількість населення в місті зросла в декілька разів.

Під час Французької революції антихристиянські екстремісти пограбували та сильно пошкодили Нотр-Дам. Було знищено безліч унікальних скульптур, та задля модернізації було зруйновано могили та вітражі. Страшно собі уявити, але під час Французької революції собор був перетворений на склад для зберігання продуктів харчування. Лише в 1802 році собор повернули церкві та заново освятили.

З п'яти великих дзвонів, які можна побачити в Нотр-Дам кожен має власне ім'я. Найбільший, який знаходиться в південній вежі називається Еммануель, його вага понад 13 тонн.
Легенда свідчить, що приховані повідомлення та знаки які можна знайти на фасаді собору, вказують на місцеперебування Філософського Каменя, який перетворює будь-який метал на золото і свого власника наділяє безсмертям.

Кожного року понад десять мільйонів вірян та звичайних туристів відвідують Нотр-Дам де Парі або Собор Паризької Богоматері. Ця визначна споруда створена в готичному стилі приваблює не менше відвідувачів ніж Ейфелева вежа.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: