fbpx

У Пістині освятили криївку, яку відновлювали люди ВОЛІ

Політика 12:22, 16.10, 2015

Народний депутат Юрій Дерев’янко та кандидат у депутати обласної ради від партії "ВОЛЯ" у виборчому окрузі №32 Олег Атаманюк взяли участь в урочистостях, присвячених відкриттю та освяченню відновленої криївки у селі Пістинь Косівського району.

"Відкриття відновленої криївки УПА – це неординарна подія. Як відомо, тут знайшли документи, які містять унікальну інформацію про ті події, які відбувалися у 40-50-х роках, про діяльність УПА на території Косівщини і на теренах Західної України", – розповів Олег Атаманюк.

Кілька місяців тому активіст партії "ВОЛЯ" на Косівщині, лісничий Кутського державного лісового господарства Петро Пліхтяк відкопав цілий бідон із документами УПА, які пролежали в землі понад 60 років. Після того люди ВОЛІ разом з громадою Пістині та навколишніх сіл взялися за відновлення криївки.

Як розповідає Петро Пліхтяк, найважче було проводити земляні роботи. Втім, криївку вдалося відновити і навіть трішки розширити.

"Коли ми знайшли документи, розпочалися дзвінки з погрозами віддати документи. Адже у документах є імена зрадників, є інформація про те, як створювалися колгоспи, як приймали в школах у піонери", – розповідає кандидат у депутати до Косівської районної ради від партії "ВОЛЯ" Андрій Ониськів.

Документи, які знайшли "волівці", містять інформацію, яку радянська влада замовчувала десятиріччями.

"Відкривши документи, ми дізналися, що на нашій землі у лавах УПА воювали солдати з Харківщини, Дніпропетровщини, Київщини, Кіровоградщини. Радянська пропаганда це замовчувала. Наше завдання полягає в тому, щоб виховувати підростаюче покоління, щоб воно знало правду, а ми мали чим гордитися", – розповів сільський голова Пістині Тарас Бейсюк.

Втім, ці архіви ще потребують досліджень, а деякі документи  і дешифровки.

"Це тисячі сторінок: деякі з них написані вручну, на деяких розійшлося чорнило, і вони потребують не лише прочитання, а й дешифровки. Але їх цінність полягає у тому, що там описано, як люди жили державними ідеями, вони ні на йоту не сумнівалися, що Україна буде. У цьому найбільша цінність цих документів", – розповідає місцевий краєзнавець Петро Гуменюк.

На місці відновленої криївки створений музей, де буде облаштований патріотично-виховний табір для молоді.

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко відзначив подяками найактивніших мешканців Косівщини, які долучилися до відновлення криївки.

"Це дуже важливо, щоб ми зафіксували всі правдиві сторінки історії і щоби наші діти, наші внуки могли приходити і дивитися, як здобувалася незалежність, як виборювалася Україна, – відзначив народний депутат.  Ми маємо зараз два фронти  один фронт на Сході, другий невидимий фронт тут. Це фронт з байдужістю, зневірою, корупцією, з хабарництвом і я дуже прошу наших прикарпатців, наших гідних людей не опускати руки, не здаватися – і ми обов’язково отримаємо остаточну перемогу, за яку розпочали боротися ще на Майдані".

Нагадаємо, на Прикарпатті від часу незалежності було знайдено шість сховків із документами УПА, чотири з них у Косівському районі. Пістинський архів з-поміж інших зберігся найкраще.

Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: