fbpx

У полоні бойовиків понад 130 українців, понад 600 зникли безвісти

Суспільство 06:16, 08.02, 2016

Наразі у полоні бойовиків перебуває понад 130 громадян України, понад 600 осіб вважаються такими, що зникли безвісти.

Про це у коментарі телеканалу "112" заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт, пише УП.

Коментуючи заяву у ЗМІ "уповноваженої з прав людини "ДНР" Дар'ї Морозової про можливість застосування до полонених українських військових вищої міри покарання – розстрілу – Тандіт заявив: "Не треба з  нами говорити з позиції сили".

"Своєю заявою вона (Морозова) має виконати певну роль. Зазвичай з нами намагаються так говорити, використовуючи шантаж перед Мінськими зустрічами. Але ми цього не дозволимо. Зробимо все, щоб хлопців звільнили", – заявив він. 

Говорячи про кількість утримуваних у заручниках українців, Тандіт наголосив, що "там (в "ДНР") немає жодного контролю, законів, а обвинувачення, які висувають нашим хлопцям, не мають під собою жодного ґрунту". 

"В СБУ створено центр, де ведеться точний відлік по кількості полонених українців. Говоримо про цифру трохи більше 130 осіб. Але треба пам'ятати про тих, хто пропав безвісти, – їх понад 600",  зазначив Тандіт. 

Раніше  у коментарі "Новой газете" "уповноважена з прав людини "ДНР" Дар'я Морозова заявила, що у бойовиків "немає військовополонених", тим, хто перебуває у них у полоні, висунуто звинувачення і скоро вони будуть засуджені.

Говорячи про обмін полоненими, вона зазначила, що українська сторона востаннє подала список на 133 людини.

"Нібито, за їхньою інформацією, вони у нас. Але у нас цих людей немає, у нас їх всього до трьох десятків залишилося. Цивільних полонених у нас немає. У нас усі військовополонені були взяті в бою. Звичайні мобілізовані: водії, медбрат, ті, в чиїх діях не було знайдено складу злочину, давно вже обміняні. Ті, хто залишилися, в основному були взяті під Іловайськом",  заявила Морозова. 

Також Морозова повідомила, що український боєць полку "Азов" Євген Чуднецов був засуджений до 30 років суворого режиму, "але прокурор вимагав смертної кари". 

За словами Морозової, це пов'язано з тим, що кримінальний кодекс "ДНР" був розроблений на основі КК УРСР 1961 року і там є вища міра покарання  розстріл.

При цьому вона додала, що військовополонені, яким зараз пред'явлені звинувачення, можуть бути засуджені до розстрілу рішенням суду "ДНР". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: