fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • У прикарпатському селі батьки не пускають дітей до садочка через грибок і аварійну підлогу та вимагають звільнення директорки закладу. ФОТО

У прикарпатському селі батьки не пускають дітей до садочка через грибок і аварійну підлогу та вимагають звільнення директорки закладу. ФОТО

Суспільство 18:29, 29.12, 2018

Батьки, діти яких навчаються у садочку Кривецького НВК, що в Богородчанському районі, б’ють на сполох через поширення в закладі грибка та наскрізь прогнилу підлогу. Кажуть, попри те, що садочок відкрив свої двері в лютому цього року, зараз там перебувати дітям небезпечно. Тож вимагають негайної заміни підлоги, знищення грибкової інфекції та звільнення керівництва НВК, яке допустило до такої ситуації.

Про це повідомляє прес-служба партії "Воля".

Поширення грибка батьки помітили лише на початку грудня, коли під ногами у гардеробній молодшої групи провалилася підлога. Тоді почали вимагати у керівництва закладу пояснень і взялися зривати підлогу самотужки. Виявилося, під ламінатом були вистелені дошки, які повністю покрилися грибком та струхлявіли. Подібна ситуація була і в спальній кімнаті, там грибок почав поширюватися і на стіни.

"З кожного кута лізе пліснява, страшенний запах, жовтий пилок від грибка осідає по меблях, іграшках. Це страшне", – розповідає голова батьківського комітету Світлана. 

Однак ще страшніше, каже жінка, що директор НВК Ірина Кузишин знала про таку ситуацію ще в серпні і ніяк не відреагувала, не повідомила ані батьків, ані управління освіти.

"Наші діти дихали тим кожного дня, почали хворіти. Це постійні підняття температури, розлади шлунку, сильні задухи, незрозуміло, від чого кашляють. Горло, легені чисті, а діти хворіють. І все через те, що директор приховувала цю страшну ситуацію. Вона знала, що кинувся грибок, адже коли ми зривали підлогу, то побачили свіжі дошки, які, за словами завгоспа, клали в серпні цього року. А грибок зі стін у садку постійно змивали оцтом", – каже пані Світлана.

Коли батьки зірвали підлогу, то побачили, що вона була поставлена безпосередньо на глину. Все сміття, яке тоді було в закладі, робітники покидали під підлогу, не зробили вентиляції. 

Наразі трухлява підлога і досі стоїть в приміщенні садочка, управління освіти і райадміністрація спромоглися лише створити комісії, а директор НВК навіть не написала пояснювальної, чому не розповіла про поширення грибка, кажуть батьки. 

"Підлога робилася за рахунок обласного проекту  "Щасливі діти – майбутнє громади с. Кривець (реконструкція допоміжних приміщень Кривецької ЗОШ І-ІІ ст. під дитячий садок – І етап)", який громада виграла у 2014 році, – розповідає депутат Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" Марія Рудик, – відтак у 2015 році було виділено кошти з обласного бюджету, залучено співфінансування з районного та сільського бюджетів. Розпорядником цих коштів було Управління освіти, молоді та спорту Богородчанської районної державної адміністрації, яке згодом й приймало виконані роботи та підписувало відповідні документи".

Відтак, каже депутат, дивує, чому за такий короткий термін приміщення опинилося в аварійному стані.  

Марія Рудик звернулася до голів Богородчанської райради та адміністрації та вимагає негайно з'ясувати, чому виникла проблема, чому директор допустила до такого стану приміщення і мовчала про грибок та за які кошти буде вирішуватися проблема.

За словами голови Богородчанської райради Михайла  Головчука, підприємця, який встановлював підлогу,  вже знайшли і він визнав вину. Однак коли саме розпочнуть роботи, керівник райради не знає.

"Він приїздив до мене, визнав вину. Робити нову підлогу будуть за кошти підприємця. Тоді це вартувало 40 тисяч гривень. Вимагаємо якнайшвидше усунути проблему, бо грибок там серйозний. Я особисто буду наполягати на тому, аби директор була наказана, адже це не сталося за тиждень. Як саме, то вже вирішить управління освіти", – каже Головчук. 

"Замість того, щоб вирішити питання, керівництво району намагається всіляко тиснути на батьків та наполягає не розголошувати проблеми. Начальник управління освіти Оксана Савчук замість того, щоб відповідно відреагувати, переконує батьківський комітет, що були листи від дирекції НВК. Однак так і не змогла їх показати, кажуть батьки. Але якщо листи були, то чому управління освіти так і не відреагувало.  Незрозуміло, чому директорка і досі не написала пояснювальну, чому приховувала проблему і наражала дітей на небезпеку. Наразі немає протоколу рішення так званої комісії, яка виїжджала оглядати садочок, а директорку закладу навіть не викликали до управління освіти. Якщо б ми разом із батьками не відреагували, то діти продовжували б навчатися в такому жахливому приміщенні", – обурюється Марія Рудик.

Відтак обіцяє і надалі підтримувати батьківську громаду та стежити за вирішенням проблеми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: