fbpx

У прикарпатському селі через децентралізацію не можуть відкрити садок, який відбудували батьки. ВІДЕО

Суспільство 18:57, 05.04, 2017

Жителі села Устеріки самотужки облаштували дитячий садок, але відкрити його не можуть. Рік тому кілька довколишніх сіл об’єдналися у громаду, Устеріки в останній момент передумали і на вибори не пішли, усе вирішили без них. Нині діти до дитячого садка піти не можуть, бо незрозуміло, хто його фінансуватиме.

На садочок у селі чекали понад чверть століття, почали зводити ще за Радянського Союзу. Жителі Устеріків втомилися від обіцянок, тож власними силами облаштували садок у приміщенні сільської ради. Прогнилу від старості підлогу не тільки поміняли на нову, а й облаштували для малечі обігрів. Спорудили котельню, оновили батареї, добудували санвузли, вивели каналізацію, йдеться у сюжеті Фактів.

"Буквально за місць ми перебили підлогу, побілили, поміняли вікна на металопластикові. Директор лісгоспу допоміг з придбанням ліжечок для дітей. І силами місцевих мійстрів ми їх доробили", – говорить Юрій Цісарчук, представник громади.

Приміщення доводили до пуття спільним коштом. Частину профінансувала районна рада, понад 80 тисяч зібрали люди. Усі будівельні роботи виконували самотужки.

Відкриття садочка стало справжнім святом в Устеріках. Заклад кілька днів попрацював, і батьки разом із дітьми залишились наодинці зі своїми проблемами. Нині гірське село залишилося без садочка через децентралізацію. Рік тому кілька навколишніх сіл об'єдналися. За планом Устиріки також мали увійти до Білоберізької ОТГ. Селяни від цього відмовилися і на вибори не пішли. Нині діти стали заручниками юридичної колізії.

Фактично гроші на устерікських дітей закладені у субвенції з державного бюджету, яка надходить до Білоберізької громади, та погодитися на гроші звідти селяни не можуть. Доведеться забути про рік протестів і визнати об'єднання. Садочок створили на сесії райради як комунальний, тож фінансувати його повинен райвідділ освіти ще з грудня минулого року. Але цього робити ніхто не поспішає.

"Відділ освіти в принципі не проти фінасувати. Але стоїть питання, що село юридично увійшло в ОТГ, а фактично люди проти. Частину субвенції територіальна громада мала б направляти до районного бюджету, на цей час це ще не відпрацьовано, щоб працювати у правовому полі", – говорить голова Верховинської райради Іван Шкіндюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: