fbpx

У прикарпатському селі, де триває карантин, ще 9 людей захворіли на кір – 5 з них були щеплені. ВІДЕО

Суспільство 10:33, 21.10, 2018

У селі Петранка Рожнятівського району через спалах кору зачинили школу. Та виявилося, що всі діти були щеплені. Приїхала комісія з МОЗу і з’ясувала, що місцеві медики дітям кололи зіпсовані вакцини. Вони їх неправильно зберігали і не мали права використовувати. Утім, у сільській амбулаторії висновки столичних перевіряльників категорично спростовують.

Два тижні тому у селі Петранка на карантин зачинили школу, тоді недуга раптово вклала в ліжка понад півсотні учнів, десяток довелося шпиталізувати. Лікарів здивував той факт, що 90% цих дітей щепили від кору у серпні у сільській амбулаторії однією партією вакцини. З’ясувати причини спалаху навіть приїхала комісія з МОЗу.

Напередодні у Міністерстві заявили про виявлені під час перевірки порушення.

"Могли бути порушені умови зберігання вакцин у зв’язку з тим, що відключалося світло, пов’язане з надзвичайними ситуаціями на досить тривалий період часу. Але у журналі списання препаратів у зв’язку з тим, що були порушення, нема зафіксовано, що була списана вакцина", – пояснює Віктор Ляшко, перший заступник генерального директора ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України".

Ще одна причина спалаху кору – непрофесійність медиків, які вакцинували дітей.

"Медичні працівники допускали певні програмні помилки при уведенні: кололи не в те місце, не під тим кутом. Це також могло повпливати на загальний імунний статус",  додає Ляшко.

В амбулаторії, де робили дітям щеплення, про звинувачення столичних посадовців чують уперше. Певні, що дотримуються всіх норм. Температуру зберігання вакцини двічі на день вимірюють і фіксують у журналі, як того вимагають інструкції.

Головний лікар сільської амбулаторії Богдан Ониськів відразу береться захищати своїх працівників. Каже, самі з’ясовують, чому стався спалах. Та поки що причини не знайшли.

При цьому лікар зізнається, що світло в амбулаторії зникає часто, іноді на кілька годин. Утім, на цей випадок медпрацівники мають чіткі настанови – перекладають вакцини у сумку-холодильник.

Чи трапляються вимкнення в нічний час, коли амбулаторія зачинена, лікар не знає.

Партія вакцини, якою щепили дітей перед спалахом, досі стоїть у холодильнику, зосталося із десяток доз. Але її поки що не використовують – чекають остаточних висновків експертизи. МОЗ тим часом планує зобов’язати обласний департамент охорони здоров’я навести лад у Петранці.

У школі, де масово захворіли діти, карантин триватиме принаймні до понеділка. Протягом тижня ще дев’ятеро захворіли на кір, п’ятеро з них – мали щеплення.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: