fbpx

У прикарпатському селі Шепарівці через зсуви ґрунту можуть сповзти до річки хати. ВІДЕО

Суспільство 09:33, 07.08, 2017

На берегоукріплення в районі потрібно до двох мільйонів гривень.

Жителі прикарпатського села Шепарівці побоюються, що через постійні зсуви ґрунту вони можуть опинитися внизу. Земля осипається постійно, особливо під час дощів. Урвище вже забрало у людей частину городів і вже просто наступає на будинки.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.

На березі потенційно небезпечної гірської річки люди оселилися, коли Прут був далеко від хат. Тепер донизу сповзає вже сад. Дерева вже "висять у повітрі".

Через постійні зсуви ґрунту метрів із 30 газової труби оголилися і також просто висять у повітрі. Чиновники запевняють, що газу в ній немає. Люди не вірять.

За останні два роки берег річки обвалився щонайменше на п'ять метрів, і це без повені, сам по собі. А під час розливу річки буквально за одну ніч вниз пішло 30 метрів берега.

Після великої води, два роки тому, зробили греблю для зміни русла Пруту. Вода тепер не під хатами, але піщаний ґрунт сиплеться і далі. Та й греблю потрібно продовжувати ще хоча б на півкілометра, адже село тягнеться вздовж гірської річки.

"Під час великих опадів, під час повеней, можливо, що знову вода вийде з берегів і буде загрожувати житловим будинкам, які ближче розташовані, і тим, які вже під загрозою", – говорить голова Шеперівцівської сільської ради Ірина Муцак.

У Коломийському районі є щонайменше чотири зсувонебезпечні ділянки. Водники постійно їх оглядають, складають акти, а далі – розводять руками.

"Ледве не кожного тижня може бути скарга. Десь підмиває, десь обсипається. Люди звертаються, ми виконуємо свою роботу, а грошей чекаємо", – скаржиться головний інженер Коломийського міжрайонного управління водного господарства Володимир Панькевич.

Для берегоукріплення найнебезпечніших ділянок потрібно менш як 2 млн грн. Але таких грошей у району немає, бо бюджет району – дотаційний. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: