fbpx

У Прикарпатському університеті запроваджують нову модель вступних іспитів

Суспільство 13:00, 20.05, 2014

Тестування в електронному вигляді та під пильним наглядом камери чекає на тих, хто планує здобути освітньо-кваліфікаційний рівень у Прикарпатському університеті ім. В. Стефаника. Новий спосіб екзаменування мінімізує людський фактор, таким чином зменшуючи рівень корупції.

Процедуру тестування із використанням комп’ютерної техніки у якості вступного іспиту в університеті будуть проходити такі категорії вступників:

1) на ОКР спеціаліста на основі ОКР бакалавра;

2) на ОКР магістра на основі ОКР бакалавра (спеціаліста) складають тест із іноземної мови;

3) на ОКР бакалавра на основі ОКР молодшого спеціаліста;

4) на ОКР бакалавра окремі категорії вступників, визначені Правилами прийому, які мають право брати участь у конкурсі тільки за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів в Університеті;

5) на ОКР молодшого спеціаліста на основі базової загальної середньої освіти (після 9 класу).

Вступні іспити у письмовій формі за тестовими технологіями із використанням комп’ютерної техніки в липні 2014 року будуть відбуватися у п’яти аудиторіях третього поверху адміністративного корпусу, хід яких буде транслюватися із кожної аудиторії за допомогою web-камери на екран актової зали у реальному режимі часу. Під час тестування в аудиторії будуть присутні: адміністратор системи тестування (який буде друкувати результати тестування для ознайомлення і підтвердження вступником своїх результатів); голова та члени екзаменаційної комісії, які контролюють процес тестування; представник органів студентського самоврядування університету. Решта охочих зможуть спостерігати за ходом вступних іспитів в актовій залі на екрані у реальному режимі часу.

Система тестування для кожного вступника генерує випадковим чином індивідуальний білет із бази запитань, яка налічує від 500 до 1000 запитань. Крім того, система перемішує варіанти відповідей. Під час тестування вступник одночасно працює із електронною системою тестування, в якій на екрані монітора відзначає свої відповіді на поставлені запитання, та паралельно вказує їх у паперовому талоні відповідей. Після завершення тестування йому на моніторі виводиться загальна сума і кількість набраних балів (оцінка), приведена до відповідної шкали, що відповідає даній категорії вступників. Далі повний варіант білета із вказаними відповідями вступника та результатом його тестуваннядрукується адміністратором системи тестування. Видрукуваний білет з відповідями підписується вступником на кожному листку для гарантії того, що це його результат. Електронний варіант білета з чернеткою та талоном відповідей, заповненим від руки, вкладається в титулу екзаменаційної роботи та підшивається в особову справу. Голова і члени екзаменаційної комісії перевіряють до 20% робіт, підтверджуючи результати комп’ютерного тестування.

Ректор університету Ігор Цепенда зазначає, що цього разу в абітурієнтів не вимагатимуть залишати мобільні пристрої поза аудиторією, в якій проходитиме іспит, адже студенти завжди знаходять способи махлювати. Проте цього разу на пошук відповідей у сторонніх джерелах часу не буде: одна хвилина — одна відповідь, якщо людина знає — відповідає відразу. 

Нова модель вступних іспитів дозволяє мінімізувати відносини між викладачем та студентом (абітурієнтом), таким чином усуваючи можливість передачі хабаря.  Ігор Цепенда зазначає:

"Ми хочемо вийти на такий рівень, де буде мінімум запитань до університету і максимум — до студентів".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: