fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • У Раді запропонували розпочинати імпічмент Президенту та розпускати коаліцію за несвоєчасне внесення кандидатур на деякі посади. ВІДЕО

У Раді запропонували розпочинати імпічмент Президенту та розпускати коаліцію за несвоєчасне внесення кандидатур на деякі посади. ВІДЕО

Політика 20:15, 08.02, 2018

У Верховній Раді зареєстрували законопроект 7541 "Про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента України чи коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України".

Про це повідомив автор законопроекту, один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев'янко на брифінгу в парламенті.

Він зазначив, що відповідно до статті 5 Конституції України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. 

За словами Дерев'янка, чинна влада зневажає Конституцію і закони України. "Вони приймають і виконують лише ті закони, які дозволяють ще більше узурпувати владу або ще більше оббирати власний народ і перебувати далі при владі", – зазначив Дерев'янко.

"Всі ви бачите, що посадовці, термін повноважень яких уже давно сплив, далі залишаються на посадах роками", – відзначив нардеп.

На його думку, це шкодить державним інтересам, інтересам людей, оскільки особа, яка тимчасово виконує обов'язки, не буде належним чином опікуватися інтересами держави, державного органу та буде більш схильна до корупційних проявів.

Дерев'янко навів приклад, що у 13 із 15 членів ЦВК термін повноважень закінчився, але вони продовжують досі працювати. Він додав, що в Україні залишається велика кількість виконуючих обов'язків міністрів, зокрема в.о. міністра охорони здоров'я, в.о. міністра аграрної політики і продовольства та  в.о. міністра інформаційної політики.

"Нещодавно уряд прийняв рішення, щоб розподілити дотації у розмірі 6 мільярдів гривень в аграрному секторі. Виникає питання, хто буде нести відповідальність за розподіл – міністр чи виконуючий обов'язки?" – запитав депутат.

Тому Дерев'янко 2 лютого 2018 року зареєстрував у парламенті законопроект 7541 "Про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента України чи коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України".

За його словами, метою цього законопроекту є посилення довіри до влади та створення механізму обов'язковості призначення на посади осіб, які призначаються за згодою Верховної Ради України Президентом України або Верховною Радою України за поданням Президента України чи коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Зокрема, в законопроекті пропонується:

•  Що кандидатура на певну посаду вноситься  Президентом України чи коаліцією депутатських фракцій до Верховної Ради не пізніше, як у місячний строк з дня звільнення з посади особи, яка займала цю посаду.

•  У разі якщо ВРУ не підтримала дану кандидатуру, Президент чи коаліція вносять нову кандидатуру не пізніше ніж через місяць. У цьому випадку призначені особи продовжують тимчасово виконувати покладені на них обов'язки, але не більше двох місяців.

 •  Передбачена відповідальність за невнесення пропозиції щодо звільнення чи щодо призначення  таких осіб: для Президента України – початок процедури усунення з поста в порядку імпічменту через умисне невиконання ним конституційних повноважень, а для коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України – припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

 •  Також передбачається доповнити Кримінальний кодекс України статтею 111-1 такого змісту: "Стаття 111-1. Умисне невиконання або перевищення конституційних повноважень". "Тобто у разі умисного невиконання Президентом чи коаліцією у ВРУ своїх конституційних повноважень – вони каратимуться позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна", – пояснив нардеп.
Дерев'янко також поінформував, що підготував депутатський запит до спікера Андрія Парубія, щоб він звернувся до коаліції із питанням: коли планується проведення консультацій щодо кандидатур на посади Міністра охорони здоров'я України, Міністра аграрної політики і продовольства України та Міністра інформаційної політики України.

Дерев'янко переконаний, що його законопроект 7541 має бути невідкладно розглянутий у Верховній Раді.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: