fbpx

У селах Косівщини для економії встановлюють вуличні ліхтарі на сонячних батареях

Суспільство 09:34, 28.04, 2016

Не лише не платити, а ще й заробляти на безплатних кіловатах навчилися на Прикарпатті. У низці сіл мешканці Івано-Франківщини останніми роками взяли курс на встановлення сонячних батарей. Передусім у високогірних селах, де лінії електропередач непросто ні провести, ні за потреби ремонтувати.

У селі Яворів Косівського району встановили 21 вуличний ліхтар із автономним освітленням на сонячних батареях. Нині ними облаштовано центр села, автобусні зупинки і ті місця, де, через особливості місцевого ландшафту, немає змоги провести кабелі для звичайної електромережі, пише Урядовий кур'єр.

37 ліхтарів освітлюють вулиці в селі Тюдів Косівського району. Електроенергія подається в загальну мережу і здійснюється її облік. Якщо геліоенергії виробляється більше, ніж потрібно для вуличного освітлення, то, згідно з угодою між Тюдівською сільрадою та ПАТ "Прикарпаттяобленерго", сільська громада може використати її на бюджетні установи. За спожиту електроенергію вона платить по 0,2 грн/кВт, тобто за ціною транспортування електроенергії. Торік завдяки цьому в літні місяці сплачували лише за користування ЛЕП. 

Також на "сонячне" освітлення перевели дитсадочок "Сонечко", що у селі Рожнів. І так само уклали угоду з енергетиками про подачу електроенергії в загальну мережу і її облікування. І вже відчули вигоду: не лише мають безплатну електрику, а й зекономили бюджетні кошти на придбання пральної машини для "Сонечка".

Щоправда, перш ніж отримувати економію, потрібно було вкласти кошти в спорудження геліосистем. Це проекти недешеві, і селяни самі не змогли їх профінансувати. Наприклад, проект встановлення геліоліхтарів у Яворові коштував 305 512 гривень. У Тюдові – 219 801 гривень. У Рожневі  233 099.

Це стало можливим за підтримки проекту ЄС-ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" (МРГ), який долучився до фінансування проекту і надав левову частку коштів: для Яворова  213 863 гривень, для Тюдова  153 861, для Рожнева  164 440 гривень. Решту доклали обласний, районний і сільський бюджети, також свою частку внесла й сільська громада. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: