fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • У селі на Богородчанщині батьки не пускають дітей до школи і садочка та вимагають звільнення керівництва навчального закладу. ФОТО

У селі на Богородчанщині батьки не пускають дітей до школи і садочка та вимагають звільнення керівництва навчального закладу. ФОТО

Суспільство 15:56, 15.01, 2019

Неякісна вода, ураження навчальних і спальних приміщень грибком та підручники з цвіллю. Через такі причини у селі Кривець, що на Богородчанщині, батьки змушені не пускати близько 250 дітей до школи та садочка. Люди вимагають негайного ремонту НВК та звільнення директорки, завгоспа та медсестри. Школу у Кривці відкрили в 2011 році, а приміщення садочка – у 2018.

Окрім того, батьки обурюються через бездіяльність районного управління освіти та РДА, адже проблема, кажуть, затягується вже майже місяць.

Проблему грибка у приміщенні Кривецького НВК батьки порушили у грудні, коли помітили його поширення у дитячому садочку. Тоді й забили на сполох та почали звертатися в усі можливі інстанції.

Виявилося, що й у школі, яка розташована в іншому приміщенні, підлога першого поверху теж уражена грибком. Найбільше покриття прогнило у шкільній бібліотеці, в якій навчалися і діти-п’ятирічки. Посеред кімнати тут уже утворилася яма, розповідає мама одного із вихованців НВК Світлана, відчувається нестерпний запах цвілі, а всі книжки вкрилися чорними плямами.

З вимогою негайно оглянути приміщення батьки звернулися до Івано-Франківської Держпродспоживслужби. Відтак у своєму висновку фахівці описали стан приміщення (здута, проламана, з сірим нашаруванням підлога, запах гнилі та сирості, книжки з пліснявою) та дали висновки, в яких йдеться, що районна рада, управління освіти і РДА мають звернутися в акредитовану лабораторію для встановлення виду грибкового ураження.

Однак досі такі дослідження не зроблені.

«Вражає, що грибок, яким роками дихали наші діти, і досі управління освіти не передало для аналізу", – каже пані Світлана.

"В управлінні  освіти не реагують на кричущі порушення. Мовляв, директор – це не будівельник, а вчитель. Однак в ЗУ "Про освіту" у ст. 26 п. 1 зазначено, що керівник здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти. Пункт 3 каже, що керівник закладу освіти сприяє здоровому способу життя учнів та працівників школи. Такої недбалості, безвідповідальності з боку адміністрації району та управління освіти я не могла навіть уявити. Люди, які отримують зарплату і мають чітко дбати про дотримання законів, не зробили жодного кроку, щоб усунути проблему, вирішити питання з грибком у бібліотеці, з питною водою, де є вже експертне заключення фахівців", – розповідає депутат Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" Марія Рудик.

Відтак депутат не розуміє, як представники районної адміністрації і управління освіти дозволили розпочати навчання в НВК першого вересня, не вивчивши стан води і не обстеживши приміщення.

"Адже питання поширення грибка – це проблема не одного року. А керівник, яка володіла інформацією, цілеспрямовано приховувала проблему і наражала дітей на небезпеку. І чому до цього часу вона не отримала навіть догани від управління освіти, яке повинно контролювати роботу керівників закладів освіти. На моє звернення надійшла відповідь заступника голови РДА, однак про пояснюючу від заступника директора НВК з господарської частини там нічого не вказано. Однак він при виїзді комісії на місце 26 грудня розповідав, що проблема була відома керівництву ще в серпні", – каже Рудик.

Ще навесні минулого року батьки забили на сполох і через невідповідний колір води, з якої готують їжу у школі. Відтак звернулися в Держпродспоживслужбу і дали взірці води на наліз. У результаті виявилося, що вода, з якої готували їжу дітям, непридатна для споживання. Такого самого висновку дійшли, коли самі працівники Держпродспоживслужби приїхали брати воду на аналіз. Усі висновки надали і директору школи, і керівництву управління освіти.

У відповіді, яку управління освіти надало Держпродспоживслужбі, йдеться, що дезінфекцію джерела водопостачання та водопровідної мережі завгосп НВК провів хлорним вапном 5 січня. А управління освіти планує виділити кошти на придбання фільтрів та бактерицидних ламп для очищення води. 

"Робиться все можливе, аби прикрити та не притягнути винних до відповідальності. Директорка НВК зараз на лікарняному, а виконуючого обов'язки наказом не призначено. Прогнила підлога як лежала в школі, так і лежить, з книжками ніхто нічого не робить. Під час сьогоднішнього огляду приміщення школи комісією управління освіти вчителі, за якими закріплені класи, зізналися, що за власний кошт ремонтували підлогу, яку уразив грибок", – говорить пані Світлана.

"Саме у цьому НВК відсоток відвідуваності протягом року був найменшим у районі. Тож дивує, чому ніхто не зробив аналіз і не бив на сполох, чому діти хворіють", – каже Марія Рудик.

Нагадаємо, в грудні батьки забили на сполох через поширення грибка у дитсадку Кривецького НВК. Наразі підприємець, який встановив неякісну підлогу, робить вентиляцію, проводить дезінфекцію ґрунту під підлогою та завіз сухі дошки, аби поміняти покриття.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: