fbpx

У селі Пістинь, де знайшли архів УПА, почали відновлювати повстанську криївку

Суспільство 15:02, 02.06, 2015

Третю за рахунком криївку УПА в Косівському районі на Івано-Франківщині відкриють цьогоріч на Покрови. До пам'ятки визвольної боротьби прокладуть туристичний маршрут.

Про це на круглому столі “Архів УПА села Пістинь: національно-історичні паралелі”, який сьогодні пройшов у Франківську, повідомив косівський лісничий, який власне і розшукав архів, Петро Пліхтяк.

Петро Пліхтяк розповів, що вважає пошук артефактів визвольної боротьби УПА та відновлення криївок на Косівщині своїм обов’язком – його батько воював у лавах українських повстанців на території району.

“На Франківщині патріоти відновили вже 8 криївок. На території Косівщини це вже буде третя криївка – у нашому Пістині”, – відзначив він.

Дві попередні криївки УПА відбудували в селах Соколівка і Микитинці Косівського району. Остання відома тим, що в цьому місці загинув сотенний “Білий”.

Про криївку, яка була недалеко від місця, де кілька тижнів тому знайшли бідон з архівом УПА, активісти дізналися від місцевих старожилів.

“Ніхто точно не знає, який був первісний вигляд криївки, тому ми визначалися за рельєфом, за розташуванням заглиблень, які, ймовірно, були входами і виходами”, – деталізував пан Пліхтяк.

За його словами, криїхвку вже відкопали. На цей час взялися за навішування перекриття з дуба. Завершити роботи і влаштувати урочисте відкриття криївки пістинські ентузіасти планують на свято УПА – на Покрови, 14 жовтня. До криївки, яка знаходиться на вистоті 400 м, прокладуть туристичний маршрут, розрахований передовсім на дітей. По маршруту облаштують місця відпочинку і прийому їжі.

“Цим символічним заходом ми хочемо продемонструвати, що Схід і Захід разом, бо саме про це розповідають документи з цієї криївки. Архів УПА містить свідчення, як разом із західняками в лавах УПА на Косівщині боролися українці зі Сходу”, – наголосив Петро Пліхтяк.

До відкриття криївки Музей визвольних змагань Карпатського краю запланував видання наукового збірника, основою якого має стати Пістинський архів УПА. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: