fbpx

У Старобогородчанській ОТГ відкрили сучасний ЦНАП. ФОТО

Суспільство 09:57, 29.12, 2017

Сучасний Центр надання адміністративних послуг відкрили у Старобогородчанській об'єднаній територіальній громаді. До цього часу мешканці громади змушені були долати від 5 до 15 кілометрів до найближчого ЦНАПу у районному центрі.

До відкриття ЦНАПу йшли два роки, розповідає селищний голова Ярослав Здерка. А щоб прискорити процес, вклали близько 400 тисяч гривень з власних надходжень бюджету Старобогородчанської ОТГ. Проте головне – надавати послуги якісно.

"Сьогодні за підтримки Програми U-LEAD ЦНАП відкрили. Приміщення відповідає європейським зразкам. Але питання у якісному наданні послуг. Можна задекларувати 100-150 послуг, але ми хочемо надавати їх нашим мешканцям якісно", – наголошує він.

У центрі працюватиме 6 спеціалістів, які пройшли відповідну підготовку на базі ЦНАПу в Івано-Франківську. Під час урочистого відкриття ЦНАПу їм вручили відповідні сертифікати. Тут надаватимуть 49 найбільш запитуваних мешканцями громади послуг. Це реєстрація місця проживання та актів цивільного стану, нотаріальні послуги, реєстрація нерухомості та бізнесу.

Відтепер мешканці громади не витрачатимуть час на відвідання районного центру, а можуть отримати потрібні послуги одразу в адміністративному центрі громади завдяки втіленню реформи децентралізації.

"Те, що ми сьогодні бачимо, – це механізм реалізації реформи децентралізації. Держава таким чином сьогодні передає на місця повноваження, зокрема надання адміністративних послуг. Ми вже маємо сьогодні в Івано-Франківській області 24 ЦНАПи, три з яких відкриті в ОТГ",  каже профільний заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Богдан Кобилянський.

Програма "U-LEAD з Європою" здійснює підтримку реформи децентралізації в Україні, а зближення влади і простих громадян  один з її напрямків.

"Децентралізація потрібна, щоб зблизити владу з населенням. Центр надання адміністративних послуг якраз для цього покликаний",   говорить Сусанна Делланс, керівник початкової фази з покращення якості місцевих послуг Програми U-LEAD.

Програма і профінансувала в основному оснащення центру та відповідне навчання працівників. ЦНАП у Старобогородчанській громаді став одним з 26 проектів-переможців першої хвилі відбору з цілої України.

"За кошти програми фактично зроблені ремонтні роботи, закуплено техніку, програмне забезпечення, проведене навчання персоналу. Тобто повний цикл від початку до завершення. Завдяки Програмі Старобогородчанська громада отримала такий взірцевий Центр надання адміністративних послуг", – пояснює Руслан Панасюк, директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Через ЦНАПи у громадах люди відчуватимуть реальні переваги децентралізації, кажуть експерти. А Центр надання адмінпослуг у Старобогородчанській ОТГ має всі шанси розширювати сферу своїх послуг. Зокрема, тут хочуть згодом видавати ID-картки та біометричні паспорти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: