fbpx

У Старому Гвіздці, де громада вийшла з Московського патріархату, вперше провели літургію українською мовою

Суспільство 12:56, 13.11, 2017

Преосвященний Владика Юліан звершив першу Архієрейську Божественну Літургію українською мовою у храмі села Старий Гвіздець.

Учора, 12 листопада, на запрошення релігійної громади храму Успіння Пресвятої Богородиці села Старий Гвіздець, яка нещодавно оголосила про вихід з-під юрисдикції УПЦ (МП) і перехід до складу Коломийської Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан звершив першу Архієрейську Божественну Літургію українською мовою, повідомляє прес-служба Коломийської Єпархії УПЦ КП.

На подвір'ї храму владику зустріли із короваєм, квітами та привітаннями парафіяни та гості, які з нетерпінням та сльозами радості очікували на приїзд українського архієрея. Далі діти, встеляючи архіпастирю дорогу пелюстками троянд, під мелодійний передзвін провели до храму. 

Після відпусту і проповіді владика Юліан подякував парафіянам за рішення повернутись до своєї Матері Церкви – УПЦ Київського патріархату. Архієрей відзначив їхню стійкість у вірі, свідомі патріотичні переконання та запевнив, що в жодному разі не потрібно проявляти легкодухості чи страху "в боротьбі зі слугами диявола, їхньою брехнею та злобою, адже наша духовна зброя – це правда Божа".

На згадку про цю подію керуючий Коломийською Єпархією подарував релігійній громаді храму Святе Євангеліє українською мовою.

Також з нагоди першої Архієрейської Божественної Літургії українською мовою єпископ Юліан благословив кожному учаснику торжественного богослужіння іконку із зображенням Пресвятої Богородиці – однієї зі старовинних святинь Храму.

На завершення правлячий Архієрей у співслужінні собору духовенства звершив молебень за справедливий мир в Україні та очолив Хресний хід довкола храму.

Нагадуємо, що богослужіння в цьому храмі духовенством Київського патріархату звершуються з 15 жовтня, після того як на загальних зборах релігійної громади храму парафіяни значною більшістю голосів проголосували за вихід зі складу Івано-Франківської Єпархії УПЦ Московського патріархату та приєднались до Коломийської Єпархії УПЦ Київського патріархату.

Також духовенством Коломийської Єпархії богослужіння звершуються у храмах сіл Острівця та Рогині, Городенківського благочиння, які теж нещодавно перейшли до Київського патріархату.

Також єпископ Юліан повідомив, що учора вперше провели службу Божу українською мовою і в храмі Покрови Пресвятої Богородиці села Чехова Коломийського району, де перед цим на загальних зборах релігійної громади абсолютною більшістю голосів було прийняте рішення за вихід з Московського патріархату і входження до складу Коломийської Єпархії Київського патріархату.

"Незворотний процес переходу громад Московського патріархату триває та наближає час створення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви", – наголосив владика Юліан.

Як писав КУРС, тим часом УПЦ МП звинувачує голову Старого Гвіздця у розпалюванні релігійної ворожнечі, за скаргою церквоників суд зобов'язав поліцію почати кримінальне провадження. 

Нагадаємо, останнім часом почастішали переходи з-під юрисдикції УПЦ МП до УПЦ КП. Як повідомляв КУРС, 12 жовтня в селі Рогиня Острівецької сільради схід села одностайно вирішив перейти з УПЦ МП до Київського патріархату. Там обійшлося без жодних сварок. А 14 жовтня на сході  громади в селі Острівець Городенківського району більшість селян також проголосувала за перехід місцевої парафії з УПЦ (МП) до УПЦ КП.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: