fbpx

У стилі "нуль відходів": як калушанка змінила життя своєї родини

Стиль життя 12:20, 04.07, 2018

Олена Бараненко з Калуша приєдналася до світового руху "zerowaste" – "нуль відходів" – кілька місяців тому. За цей час отримала підтримку родини і переглянула багато моментів у побуті.

Зараз за тиждень сім'я Олени Бараненко продукує стільки сміття, скільки раніше було за один день. Калушанка дає практичні поради та ділиться досвідом життя в стилі "Нуль відходів", пише Калушньюз.

"У мене немає окремих смітників. Є коробка для паперу, який діти потім здають, це їхні кишенькові. Є коробка для металу в сараї, відерка для харчових відходів, які відправляються на компост і маминим тваринкам.

Пластикові упаковки від косметичних та миючих засобів, якими ще користуюсь, – мию, висушую, скручую і відношу у спеціальні місця збору під час прогулянок з дитиною", – розповідає жінка.

Олена каже, що не захоплюєтья сортуванням сміття. На її думку, сортування є лише одним, ще й передостаннім пунктом правила "5С" при житті у стилі "Нуль відходів". 

Правила zerowaste:

– сказати "ні" необдуманим покупкам;

– скорочувати кількість споживання того, від чого не можеш відмовитись;

– скористатися повторно або попросту продовжити життя речей;

– сортувати і утилізувати те, що залишилось;

– старанно компостувати залишки.

За офіційною версією, у Калуші можна здати полімерні відходи і макулатуру. Є скриньки для відпрацьованих батарейок, оголошення про прийом чистих поліетиленових пакетів бачила, приймають металобрухт.

"Саме тому, що все досить сумно, я намагаюсь, щоб відходів, які нікуди не приймуть, було якнайменше. Обираючи товар, я задумуюсь над тим, куди подіну упаковку", – каже калушанка.  

Олена Бараненко не купує:

– магазинні соки і молочку у тетрапаках, пакетах чи у пластику;

– води газовані, солодкі, пиво, квас і алкоголь;

– пакетовані чаї, фасовану каву, більшість спецій у пакетиках і різні там супи і страви швидкого приготування;

– майонез, кетчупи і соуси у пакетиках (лише соєвий і томатну пасту у склі);

– запакований у пет хліб, овочі, гриби і т.д.;

– цукерки, каву в одноразових стаканчиках, фастфуд.

"Насправді можливо купувати багато продуктів без упаковки в свою тару (мішечки, баночки, пляшечки, повторно використані пакетики). Так можна придбати крупи, овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи, спеції, чаї, печиво, нерафіновану олію, деякі сири і домашню молочну продукцію. М’ясо ми не вживаємо, але і його запросто можна купити у свою мисочку з кришкою, наприклад", – розповідає вона.

Коли незалежний від реклами

Такий спосіб затоварення примушує бути відповідальнішою – складати список, продумувати, скільки мішечків чи баночок брати з собою, обдумувати, які продукти справді необхідні, а від яких можна відмовитися. Це, вважає Олена, робить покупця незалежним від реклами, маркетингових хитрощів і спонтанних покупок. Спонукає обирати паперову, скляну чи металеву упаковку замість плівки чи пластику.

Багато продуктів у родині Бараненків роблять самостійно. Наприклад, йогурти й інші кисломолочні продукти, деякі види сирів, корисні солодощі та випічку, масло.

"А ще я зробила вибір на користь багаторазових речей: звичайні носові хустинки, які можна попрати, екосумка замість пакета, мішечки з тканини замість пет (сама собі нашила зі старого одягу), акумулятори замість батарейок. Водичку постійно ношу з собою у спеціальній пляшці, чай у термогорнятку. Всього одразу і не пригадаю", – ділиться жінка.

Замість побутової хімії

Те, що можна придбати лише у фабричній тарі, Бараненки купують більшими об’ємами – якщо не можуть відмовитись від цього засобу.

"Деякі засоби для прибирання роблю сама. Сода – універсальний продукт – чудово відмиває і відбілює. Гірчичний порошок – знежирює.

Використовую багаторазові памперси з вкладками для найменшого сина, гігієнічну чашу замість прокладок. Маю досвід миття голови і житнім борошном, і мильними горіхами.

Косметику я люблю і ще не готова від неї ані відмовлятись, ані робити самостійно усе. Хоч роблю зубну пасту і зубний порошок – головний інгредієнт тут сода, а ще кокосове масло.

Олійки для тіла та волосся, різні маски, скраби, воскові пом’якшувальні креми робила сама давно. Зараз експериментую з шампунем, поки не задоволена результатом, зате маю досвід миття голови і житнім борошном, і мильними горіхами", – зазначає Олена.

Натуральне мило, додає вона, легко купити без упаковки або у звичайному папері, є і мило для прання. Замість дезодоранта жінка використовує кристал алюмінієвих квасців.

"Купувала, до речі, в Калуші ще три роки тому, і він досі в дії (сміється). Парфуми – сухі, на основі воску в дерев’яній баночці. Є магазини, де більшість косметичних засобів можна купити або взагалі без упаковки, або в екологічному варіанті  папір, алюміній, скло. Це вже не в Калуші. Зате є привід час від часу з’їздити до Львова, наприклад",  розкажує прихильниця стилю "нуль відходів".

Олена вважає, що тільки-но стала на свою екостежку і попереду ще довгий шлях до zero. "Буду ділитися новими відкриттями і лайфхаками на своїй сторінці у Фейсбук", – обіцяє вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: