fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • "У світі випускають iPhone X, а ми ще не можемо записатися в поліклініку через Інтернет", – Ігор Попадюк про комп'ютеризацію франківських лікарень

"У світі випускають iPhone X, а ми ще не можемо записатися в поліклініку через Інтернет", – Ігор Попадюк про комп'ютеризацію франківських лікарень

Здоров'я 12:20, 09.11, 2017

У медичних закладах Івано-Франківська вже активно впроваджується електронна система ​Medics. До кінця року електронні черги планується створити в усіх педіатричних відділеннях міста.

Наразі триває робота над комп’ютеризацією медустанов. До ініціативної групи з реалізації проекту долучилися начальник Управління інвестиційної політики міськради Ігор Попадюк, програміст Андрій Черніков, директор компанії SoftServe Любомир Ходак, президент компанії bvblogic Віталій  Родимюк, начальник управління охорони здоров’я міськради Марія Бойко.

За словами Ігоря Попадюка, на втілення проекту потрібно 6 мільйонів гривень. Ці кошти необхідні для закупівлі комп’ютерів, переносок, WI-FI-роутерів, принтерів чеків та прокладання інтернет-зв’язку. Загалом на забезпечення первинної і вторинної ланки медицини в Івано-Франківську потрібно 240 комп’ютерів.

Нагадаємо, комплексне програмне забезпечення та власне впровадження системи у франківських комунальних медзакладах безкоштовно здійснює ІТ-компанія Vitech. Саме ця компанія виступила ментором стартапу Medics і взяла на себе витрати на обслуговування програмного забезпечення протягом перших трьох років.

1

“З чим ми стикаємося – на первинній ланці педіатр чи сімейний лікар не має комп’ютера. До нього приходять з талончиками і кажуть, що записалися в електронній черзі на таку-то годину. Щоб ця система функціонувала повноцінно, кожен лікар має мати у себе на робочому місці комп’ютер”, –зазначає Ігор Попадюк.

Бюджетних призначень на придбання техніки для медзакладів у 2017 році не було передбачено, однак їх врахують у 2018 році.

До 1 січня планують забезпечити усі вісім педіатричних відділень міста. Загалом необхідно було 35 комп’ютерів та 105 тисяч гривень. Завдяки меценатам 20 одиниць техніки вже у розпорядженні п’яти закладів. Потрібно зібрати ще 15 комп’ютерів та підключити їх до мережі.

За словами Ігоря Попадюка, найгірша ситуація у жіночих консультаціях міста. Їх є всього три, але у них немає жодної техніки та підключень до Інтернету. За них планують взятися одразу після забезпечення педіатричних відділень.

Електронні черги вже запрацювали у міських поліклініках №1, №3, а пілотною стала поліклініка №5.

Чиновник каже, що комп’ютеризувати медзаклади бажано якнайшвидше.

“Ми до цього мусимо дійти! Я не бачу інакшого шляху,  додає Ігор Попадюк. – Багато людей нас підтримали, бо у світі випускають iPhone X, а ми ще не можемо записатися в поліклініку через Інтернет”.

Долучитися до комп’ютеризації медзакладів може кожен. У нагоді стане як списана робоча техніка, так і грошові пожертви, які можна внести на рахунок ГО “Сильна нація”. Одним з основних напрямків роботи громадської організації є розвиток інформаційно-комунікаційних технологій в Івано-Франківську. У жовтні співзасновники Urban Space підтримали на 40 тисяч гривень проект із закупівлі техніки для медзакладів, який подала саме ця громадська організація.

Реквізити гривневого рахунку:

Найменування: Сильна Нація, ГО

МФО: 336677

ЄДРПОУ: 38331114

Рахунок: 26002052530022

Банк: ПАТ КБ “Приватбанк”

Внесення коштів на рахунок має бути з призначенням “на розвиток організації” або “на здійснення діяльності”.

Як писав КУРС, у червні офіційний партнер МОЗ – компанія “Medics” та адміністрація міста підписали меморандум про запровадження електронної системи обліку пацієнтів Medics у Франківську.

Сервіс дозволяє записатися на прийом онлайн, зберігати результати обстеження в електронній картці пацієнта, оцінювати лікаря, залишати відгуки про нього, використовувати електронний рецепт в режимі онлайн. Платформа вже успішно працює в більш ніж 30 медичних закладах Хмельницького та запроваджується в інших містах України. Medics є офіційним партнером МОЗ в процесі запровадження e-health в Україні.

Медична платформа дозволяє поєднати різні медзаклади. Незалежно від того, де раніше обслуговувався пацієнт  у приватній чи державній клініці, його електронна картка міститиме усю інформацію про хвороби, щеплення та інші медичні показники. Лікар зможе мати до них доступ, лише якщо пацієнт заключить з ним контракт. Уся інформація зберігатиметься в одному місці і не губитиметься. Окрім цього, пацієнт зможе отримати електронний рецепт і завдяки мобільному додатку знатиме, де можна придбати ліки та скільки вони коштують.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: