fbpx

Марцінків – зворушливий, Гройсман – ніякий, Порошенко – солодкий, Сич – побожний

Стиль життя 19:13, 09.01, 2018

Очільники держави, області і міста днями заходилися вітати з Різдвом українців. Деякі здивували і тривалістю, і змістом роликів.

Найбільше часу і найменше свята – у привітанні голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича. Найлаконічнішим виявилося вітання прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. 

 

Диво від мера

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків з різдвяним вітанням вийшов на вулиці міста. Вітальний ролик триває 1 хв. 15 с. Мер говорить з франківцями приблизно дві третини цього часу. 

1

Намагається одразу здобути прихильність аудиторії  зізнається, що з дитинства вірить у дива і чує поклик невідомого. "В дитинстві мене кликало щось невідоме, воно здавалося неймовірним…" Втім, що саме кликало мера, залишається тільки здогадуватися. Може, крізь часові товщі до нього долинав голос Олега Тягнибока? 

Але не можна не визнати: ролик мера чіпляє чутливу струну у розм’якшених святом серцях: "Чудеса ховаються в буденних простих речах – єдине справжнє диво – це диво почуттів". "Давайте бути дивом у житті один одного!" – закликає мер. 

А справді – давайте. Відеопривітання Марцінківа – найкраще вітання від очільників, дякуємо. 

 

Порожняк від прем'єра

Глава українського уряду Володимир Гройсман зі своїм різдвяним вітанням уклався в 52 секунди, втім, нічим не вразив і не зворушив – суцільні банальності.

Третина ролика – повтори. Чути також, що главі уряду нелегко дається українська фонетика.

2

"Ці дні сповнюють наші серця любов'ю і теплом. В ці святкові різдвяні дні українські родини збираються разом, щоби відзначити це прекрасне свято Різдва Христового. Я хочу, щоби Різдво сповнило наші серця любов'ю, теплом… Щоби Різдво на майбутній рік сповнило нас любов’ю…"

Словом, Гройсман просто відбув номер. Спічрайтерам – "двійка". 

 

З президентською "половиною"

Різдвяне привітання Президента Петра Порошенка довгеньке, триває 3 хвилини 37 секунд. Смачно приправлене колядкою від "Піккардійської Терції", прикрашене дітьми та дружиною.

"Різдво – свято духовне і державне", зазначає у своїй промові глава держави і пускається в історичні екскурси та констатацію символізму народних традицій. Демонструє Петро Порошенко і знання класичної української літератури – цитує Лесю Українку з її описом святкового столу.

Вперше у різдвяному ролику Президента дали слово для привітання країни його дружині: Марина Порошенко бажає гараздів громаді. Це виглядає органічно – Петро Порошенко сам раз по раз, промовляючи вітальний спіч, повертається до своєї половини та з розумінням киває і посміхається. Ідилія, торжество родинних цінностей. 

3

На завершення Президент звертається до Бога – новонародженого: "Ісусе на сіні, дай щастя Вкраїні! Боже, Боже, Боже, дай!" Пасаж "піккардійців" ставить оптимістичну крапку. Гарно, по-багатому, але якось надто солодко. 

 

Божественна промова Сича

Постійно звертається до Господа Бога у своєму привітанні голова обласної ради Олександр Сич. Ролик триває понад 4 хвилини, і прикарпатцям, громаді там віддано не більше кількадесяти секунд. Як і ролик Гройсмана, відеопривітання Сича побудоване за принципом "говорящої голови", мовою телевізійників. 

"Шановні краяни!" звучить у вітанні лише на 3 хв. 04 сек. Усе решта до того – звертання Олександра Сича до Бога. Навіть митрополит Володимир Війтишин у своєму пасторському посланні до вірян обережніше користувався особистим зв’язком із Господом.

Спочатку Олександр Сич дякує Господу Богу від себе особисто – за те, що мав змогу втішатися 365 днями року, за сонце і хмари, за спеку і зливи, за радості і сльози і все решта. Потім дякує Господу як голова обласної ради – за "колективний розум", яким той "осінив" цей орган самоврядування. Просить у Бога ласки для депутатів на наступний рік і доброго слуху, щоби чути громаду, просить мудрості – політичної для народу і мудрості Мойсея для його провідників.

4

"Не сприйми за святотатство та даруй кожному українцеві такої ж віри у власну націю, якою є віра у Тебе", – заклинає Олександр Сич і насамкінець уже благає – благає в Бога "прозріння для кожного українця". Ікона, вишиванка, Вифлиємський вогонь та портрет Бандери підкреслюють побожність і патріотизм промовця та врочистіть моменту. Але якщо чесно – затягнуто і нудно. Треба мати божествене терпіння, аби дослухати чи додивитися це до кінця. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: