fbpx

У Тернополі знайшли нелегальні ялинки з Верховини

Суспільство 15:27, 01.01, 2015

Напередодні Нового року громадські активісти обурені тим, як в Тернополі борються із незаконним продажем ялинок. Мовляв, навіть на зафіксовані ними порушення контролюючі органи не поспішають реагувати.

Про це розповів громадський активіст Андрій Об’єщик, що уже тривалий час займається проблемами збереження довкілля, водних біоресурсів, родовищ корисних копалин, тощо, пише сайт “20 хвилин“.

Минулого тижня  читаю такі новини – в області ситуація із продажем ялинок під контролем, і про все це звітує адміністрація, міліція, – каже Андрій Об’єщик. – А ситуація насправді така – реагувати на незаконний продаж, розбиратись із порушеннями ніхто не поспішає. Комусь, мабуть, вигідно”.

Як підтвердження цьому пан Андрій розповідає про недавні випадки. Зокрема, нещодавно один із активістів-однодумців проходив попри перехрестя біля “Збруча” і помітив, що “іноземці” продають ялинки без бірок. Повідомив іншим, тож пішли подивитись на точки продажу.

“Був “Козацький екологічний батальйон”, нас троє, – додає пан Андрій. – У першому ж місці, куди подались, побачили таку ситуацію. Продають ялинки – частина ялинок з бірками, частина – без. Документів жодних. Торгівля відбувається на газонах! В переліку місць, відведених для торгівлі, того місця не було. Пішли далі – до тих “іноземців”, яких побачив наш активіст. Бірки – старого зразка, чорного кольору”.

Ще більше здивували активістів документи продавців у цій точці – вони були на 104 дерева, хоч при підрахунку їх виявилось на сотню більше – 204. Тож активісти зателефонували на 102, викликали міліцію. Першими, за словами пана Об’єщика, прибула “ринкова міліція”, другим прибув працівник відділу по боротьбі з економічними злочинами, потім слідчо-оперативна група і прибули екологи.

“Ми просто поставали і спостерігали збоку, що зробить та вся компанія, що зібралась, – каже активіст. – І хто що зробив – ринкова міліція складає протокол за торгівлю у невідведеному місці. Працівник економічної міліції поводив себе взагалі дивно. Оперативники приїхали, зробили декілька фото і поїхали. Еколог склав акт підрахунку кількості тих ялинок, і усі порозходились”.

Така поведінка контролюючих структур – щонайменше дивна, переконанинй активіст. Оскільки ними була написана заява про вчинення кримінального злочину, але ніяких відповідних дій на місці не проводилось.

“При підрахунку тих ялинок у них було 104 по документах, а насправді було 204, – пояснює далі пан Об’єщик. – Продавець написав розписку, що дані ялинки приїхали однією партією в одному автомобілі. По документах – ті ялинки привезені з Верховини. Виходить так, що ялинки купили у Верховині, в державному лісгоспі, частину купили з документами, бірками, а другу – без. Тобто явне зловживання працівників лісгоспу. Якщо  мала б бути якась кримінальна справа, потрібно було скласти огляд місця події слідчо-оперативною групою і встановлювати, звідки походять ці ялинки. Якщо вони походять з лісгоспу, то треба було подавати на прокуратуру і притягувати працівників до відповідальності”.

Наступного дня активісти вирушили перевірити, чи змінилась ситуація у цій точці продажу. Побачене шокувало – як продавали без бірок, так і продають.

 “І це ми говоримо тільки по одній точці, – додає активіст. – Була що дивна ситуація. Еколог, що прибув на місце, взагалі заявив, що бірки – необов’язкові. Виходить абсурд! Хто усе це має контролювати, якщо ні міліція, ні екологи не хочуть розбиратись у справах зловживання лісгоспами щодо продажу ялинок”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: