fbpx
  • Головна
  • Новини
  • У травні в селі Озеряни Тлумацького району планують відкрити водогін

У травні в селі Озеряни Тлумацького району планують відкрити водогін

21:10, 16.03, 2015

У неділю, 15 березня, в селі Озеряни відбулися збори громадян. В приміщенні місцевої школи зібралися жителі села, представники агрофомувань, які здійснюють обробіток земель громади, та інвестори, що мають намір працювати в селі.

Перед громадою звітувала сільський голова Ганна Солодка. Вона розповіла односельцям про допомогу, яку зібрала громада та благодійники двом учасникам АТО з Озерян, роботу керівників школи, клубу та сільського ФАПу, благоустрій населеного пункту, про співпрацю сільської ради з агроформуваннями та їхню підтримку соціальних проектів громади, інформує КУРС.

Виступили і самі представники агрофомувань ТзОВ "Штерн-Агро", ПАФ "Озерянська" та KLN "Агро". Останні нещодавно уклали угоди з жителями села на оренду земельних часток (паїв) – усього 50 га сільськогосподарських угідь, а також планують залучити до обробітку необроблювані земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, орендувати тваринницькі приміщення колишньої селянської спілки для розведення великої рогатої худоби, що дасть можливість працевлаштувати місцевих жителів.

Голова районної державної адміністрації Володимир Габурак звернувся до представників сільськогосподарських підприємств щодо дотримання технології обробітку землі. Показники якості ґрунтів у Тлумацькому районі він назвав катастрофічними, бо досить часто товаровиробники у гонитві за надприбутками виснажують землю. Голова райдержадміністрації наголосив на необхідності забезпечення комплексу сільськогосподарських робіт (вапнування, внесення органічних добрив тощо) для того, щоб не залишити наступним поколінням пустелю.

Окремим питанням порядку денного зборів стало питання реалізації на рівні озерянської громади Швейцарсько-Українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO. У селі, яке впродовж останніх років відчувало гостру нестачу питної води, наразі збудовано 6,8 км водогону. Початкова вартість проекту становила 737 606 грн і долучилися до нього 90 домогосподарств села. Разом з тим із подорожчанням товарів і послуг виникла необхідність у додаткових коштах – понад 240 тис. грн. Зважаючи на фактичний стан реалізації проекту в с. Озеряни, передову позицію громади в порівнянні з іншими громадами-учасниками, керівництвом проекту DESPRO було прийнято рішення збільшити розмір допомоги на 150 тис. грн. Решту коштів фінансуватимуть співвиконавці проекту. Про таку додаткову угоду повідомив запрошений на зустріч експерт проекту Андрій Кавун. Однією з умов цієї угоди було визначення сільською громадою родин, які не мають достатньої фінансової спроможності для участі у проекті. Відкритим голосуванням озерянці обрали 6 таких родин, в тому числі і двох учасників антитерористичної операції.

Відкриття водогону, як повідомила Ганна Солодка, планується у травні цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: