fbpx

Новий мистецький простір: у "Ваґабундо" відбувся перший перехід. ФОТО, ВІДЕО

Культура 21:15, 15.02, 2019

Сьогодні у Франківську наповнили життям і відкрили новий мистецький простір - Підземний Перехід "Ваґабундо".

КУРС писав, що мистецький простір заснували Юрій Андрухович, Ростислав Шпук та Олександр Ковтун. Анонсуючи відкриття, вони декларували, що хочуть "розмити кордони" між представниками різних мистецьких течій у Івано-Франківську. 

Відтак перший вечір у трьох залах "Ваґабундо" зробили художнє мистецтво, музика, література, театр, аудіовізуальний перформанс та віджеїнг. На відкриття зійшлися представники різних франківських груп та кіл, знайомі від часів Станіславського феномену та "свіжіші" митці і ті, для кого власне все це робилося, – глядачі й слухачі, франківці.  

Гостей зустріла виставка слоганів "Мотто" – проект Центру сучасного мистецтва, що переїхав до Ваґабундо з галереєю ЧЕЧ. Два тижні франківці мали змогу в коротких гаслах втілити своє ставлення до мистецтва і порозмірковувати над його сенсами.

"Пустота – теж форма", – стверджували одні. "Вважаєш себе генієм – замов окрему палату!" – радили інші.  

Тему продовжували цифрові інсталяції. Одна з них перетворювала дзеркало на потрійне селфі, в якому гість мав побачити відбиток українського пост-пост-модернізму. Інша пропонувала гру у додану реальність – точки на модерному макеті Франківська на гаджеті перетворювалися у клавіші, і кожна запускала музику.

Смислову складову простору втілювала виставка живопису та графіки Тараса Пліща "Цирк Ваґабундо". Відокремлена у виставковій залі експозиція відсилала до поезій Юрія Андруховича. Відомо, що "Ваґабундо" – це мандрівний цирк, який у 1987 році вигадав Андрухович у своєму віршованому циклі.

Засновник мистецького простру Юрій Андруховч, відкриваючи вечір, оголосив, що надалі "Ваґабундо" житиме відповідно до призначення певних днів тижня. Після вихідного понеділка настане день художників, візуальному мистецтву будуть постійно віддані вівторок та четвер. Середа – день фільмів та футболу. П'ятниця – музичний та театральний день. Субота і неділя – дні "підземних переходів", коли буде можливо все, що завгодно.

Власне такі очікування і панували на сьогоднішньому вечорі "відкритих дверей" у "Ваґабундо". Атмосферу першого "підземного переходу" ферментували фрагменти з мультимедійного спектаклю "Альберт, або Найвища форма страти" Андруховича та імпровіз-попурі від відомого джазового контрабасиста Марка Токара й співачки, дослідниці народної пісні Уляни Горбачевської. Урбаністичні тексти письменників Тараса Прохаська і Володимира Єшкілєва та поезія епатажного Юрія Іздрика.

Пронизливості додав модерний театр – франківські актори принесли у "Ваґабундо" уривки з відомої опери-жаху "Гамлет" з Олексієм Гнатковським у головній ролі. А до виходу із Переходу повела музика – електронний сет від xaoRa та віджей-мапінг від VJ group Cube.

Три години невимушеного мистецького міксу збили часові орієнтири і стерли межі між різними видами мистецтва та представниками різного міського середовища. Вільний простір "Ваґабундо" – як і було задумано.

В перспективі у "Ваґабундо" відкриють кав'ярню та книгарню, які доповнять кінозалу та виставковий простір.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: