fbpx

У "Ваґабундо" з перформансом шукали ідентичність і очищувалися. ВІДЕО

Культура 20:14, 02.04, 2019

Сьогодні у Франківську в "Підземному Переході Ваґабундо" відкрили фотовиставку Маріанни Глинської "У Пошуках Власної Ідентичності". Тему розкрили у перформансі.

Проект фотографа і психолога Маріанни Глинської у "ПП Ваґабундо" презентувала ініціатива Центр Сучасного Мистецтва. Відома франківчанка виставила незвичні селфі – знимки алегорично ставили питання, на які кожен шукає відповіді. Іноді впродовж усього життя. 

"Фіксуючи себе за допомогою фотокамери в певні моменти життя протягом останніх 10 років, намагаюсь віднайти справжню ідентичність та зрозуміти процеси, які впливають на її формування; пробую пізнати себе, адже тільки пізнавши себе, можна зрозуміти та пізнати навколишній світ, – пояснює концепцію експозиції фотограф. – Мене, як і багатьох інших людей, завжди цікавило питання Хто Я? Справжня Я? І що я тут роблю? І що означає бути жінкою в певному часі та місці, які це накладає "обмеження" чи, навпаки, надає "переваги"?

Авторка каже, що почала собі ставити ці запитання у підлітковому віці і вважала, що, коли стане дорослою, все буде точно, ясно і зрозуміло. Але "досі нема відповідей на всі запитання, а якщо з’являються відповіді на одні запитання, виникають інші…"

Маріанна Глинська запропонувала франківцям свій погляд на світ і стосунки в ньому. 

"Я швидко зрозуміла, шо певна театральна гра, в яку всі грали (грають), стала своєрідним маскародом і водночас способом виживання, захисним механізмом.
Бути собою можна було, але тільки серед певних людей, яким ти довіряєш, а в інший час треба було просто грати, притворятись, наче ти інший. Та інколи це спричиняло плутанину в голові і зовсім не допомагало зрозуміти, а хто ж ти, справжній ти?" – розмірковує і підводить до дії Маріанна. 

Суть умовного переходу авторка з асистенткою, акторкою та режисеркою Світланою Ілюк, розкрили в перформансі. Під час театру на відкритті виставки глядачів залучили в гру і запропонували очиститися.

 

Виставка у "Ваґабундо" триватиме до 21 квітня. 

Довідково: Маріанна Глинська. 2001–2006 – магістратура, англійська мова та література, факультет романо-германської філології, ПНУ, Івано-Франківськ. 2009–2012 – школа мистецтв, магістратура, Техаський університет, Лаббок, Техас, США. 2012–2014 – Інститут післядипломної освіти, ПНУ ім. В. Стефаника, спеціальність «Практична психологія». 2014–2015 – сертифікат «Арт-терапія у роботі практичного психолога». 
Виставки
2019 – «Індивідуальні артикуляції» Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк
2018 – «Жінки очима жінок», фіналіст Міжнародного фотографічного конкурсу
2018 – «Правдивий портрет», виставка фотогафій, Жешув, Польща
2018 – «Блукаючи передмістям Парижа» і «Люди в Парижі», фото-есе, міжнародне онлайн-видання Private
2018 – Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Порто Франко», Палац Потоцьких, Івано-Франківськ
2017 – «Чеч. Індивідуальні артикуляції», Татарів та Івано-Франківськ
2017 – «Архетип тіні» персональна виставка, офіс Фулбрайта, м. Київ
2017 – «Інший бік Раю», Київ, America House
2017 – «Анонімно: Трансгресія, Трансформація, Сепарація», колективний гепенінг під час Міжнародного фестивалю Порто Франко, Івано-Франківськ
2017 – «Тіні та відображення», україно-польська фотовиставка, Івано-Франківськ, Жешув, Польща
2017 – «Спочатку було яблуко», фестиваль, Пирятин
2016 – «Міфи та міфологія», Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Порто Франко», Івано-Франківськ
2016 – «Ленін і Я», онлайн-виставка у Фейсбуці; публікація однойменного есе в міжнародному онлайн-видавництві Private

Фото – Ростислав Шпук

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: